I s-a întâmplat unei fetițe de 5 ani din Grenada, SUA. S-a ridicat din pat, dimineața, și a încercat să meargă, dar nu a reușit, căzând imediat. A încercat în repetate rânduri, dar rezultatul a fost același.

În plus, fetița nu mai putea nici să vorbească. A fost momentul în care mama ei, Jessica Griffin, a realizat că s-a întâmplat ceva și că fetița ei nu e doar somnoroasă.

A vrut să-i strângă părul în coadă, moment în care în scalp a găsit o căpușă. Era deja sătulă și cel mai probabil se afla acolo de cu seară, când familia mersese să asiste la un meci în aer liber. Femeia a smuls căpușa din capul fiicei sale, a pus-o într-o pungă și a mers împreuna cu fiica ei, Kailyn, la spital.

În general, paralizia e temporară. Poate fi însă și letală

Acolo a aflat cu stupoare diagnosticul: paralizie. Din fericire, dacă se intervine la timp, aceasta este doar temporara. Însă tot ține câteva zile.

Din momentul în care căpușa se atașază de gazda sa și începe să se hrănească vor trece cinci pana la 7 zile până când apar simptomele. După ce se hrănește, căpușa (neapărat femelă) începe să depună ouă. E momentul în care secretă o neurotoxină. Aceasta face ca membrele să devină imobile, afectând apoi toate extremitățile.

Dacă nu se intervine, va fi afectată și fața, devenind imobilă, și limba. În cele din urmă victima nu mai poate respira și moare.

De obicei, astfel de simptome apar la animale. În cazul oamenilor se întâmplă rar și mai ales la copii, în special fetițele care au părul lung, iar căpușele au unde să se ascundă.

Vezi și Ce să faci dacă te-a mușcat o căpușă! Uite cum trebuie să procedezi!

Citește și: