Palmierul fântână sau palmierul de masă are denumirea științifică Livistona rotundifolia. Frunzele lui rotunde, mari și elegante sunt deosebit de apreciate de cei care preferă plantele decorative fără flori.

Este o plantă rezistentă, cu o creștere lentă, care s-a adaptat de minune la traiul în ghiveci, chiar dacă în mediul ei natural ar putea depăși 10 metri înălțime. Aceste palmier provine din Australia și Africa, astfel că iubește soarele, spațiile deschise și bine luminate și călduroase. Se potrivește unei camere de mari dimensiuni, unde poate sta singur lângă fereastră, pentru a-i pune în valoare frunzișul deosebit.

Cum se îngrijește palmierul fântână

Această plantă are nevoie de un ph ușor acid, mai degrabă netru și de un pământ fertil, amestecat cu nisip, care nu reține apa. La baza ghiveciului trebuie pusă o farfurie largă în care să se scurgă apa, pentru că trebuie udat din abundență, chiar dacă va fi udat mai rar decât alte plante de interior. Apa cu care uzi palmierul trebuie să aibă temperatura mediului ambiant. Ține cont că nu suportă prea bine apa rece!

Lumina este foarte importantă, iar plantele mature pot fi ținute direct în soare vara, pe o terasă sau în grădină, dar plantele foarte tinere preferă semiumbra, să nu le ardă soarele frunzele fragede.

Un palmier care are nevoie de fertilizatori

În sezonul cald, se pune o dată pe lună un fertilizator solid special pentru plantele de mari dimensiuni. Palmierul fântână are nevoie de fertilizatori în fiecare an pentru a dezvolta frunze mari și perfect rotunde. Se recomandă batoanele și granulele cu substanțe hrănitoare. Iarna, nu este nevoie de fertilizatori, pentru că planta va lua o pauză de creștere.

Fructele crude ale palmierului fântână sunt verzui, dar când se coc devin negre sau roșii, în funcție de specie

Fructele crude ale palmierului fântână sunt verzui, dar când se coc devin negre sau roșii, în funcție de specie

Înflorirea și înmulțirea

Plantele mature pot înflori primăvara, dacă au suficient soare și un spațiu bine aerisit și deschis. După ce sunt polenizate, florile vor da naștere unor fructe roșii, deosebit de decorative.

Pentru a înmulți palmierul fântână este nevoie să aștepți câțiva ani până când la baza plantei mamă se dezvoltă un pui. Când este suficient de mare și de puternic, acesta se desprinde cu grijă și se replantează într-un ghiveci nou, cu atenție să nu rănești rădăcinile. Acest palmier se mai poate înmulți din semințe, dacă ai avut norocul să rodească, deși este un proces mai dificil.

Citește aici despre 3 soiuri de ficus deosebit de frumoase!

sursa foto: 123rf.com