(P) Teste rapide de Covid: 4 lucruri pe care trebuie să le știi

(P) Teste rapide de Covid: 4 lucruri pe care trebuie să le știi

Covid-19 este virusul care, la începutul anului 2020 a pus întreaga lume pe jar, având în vedere numărul extrem de mare de persoane infectate, dar și numărul mare de decese înregistrate din această cauză. Fără un vaccin eficient pe piață, medicii încearcă să se descurce cu toate ustensilele pe care le au la dispoziție, făcând eforturi uriașe pentru a împiedica răspândirea unui virus despre care nu se cunosc toate informațiile necesare. De exemplu, doctorii se folosesc de teste rapide de Covid pentru a afla care sunt persoanele infectate, dar și care sunt cei care au avut deja virusul în corp, însă fără a prezenta simptome. Dacă la începutul pandemiei, testele nu erau disponibile la cerere, ci numai pentru potențialii suspecți, astăzi lucrurile sunt diferite, întrucât oamenii care vor să își cunoască starea de sănătate pot face un astfel de test, la cerere.

Teste rapide de Covid: când trebuie făcute?

Conform medicilor de specialitate, indicat este ca oamenii să își facă testele de Covid cu precădere atunci când prezintă simptomele afiliate până acum acestui virus. Mai exact, cei care prezintă febra, tuse seacă sau insuficiență respiratorie trebuie să apeleze cât mai repede cu putință la experți în domeniu. Mai mult, s-a dovedit că unele dintre persoanele infectate prezentau și diaree, dar și alte tipuri de simptome, în funcție de patologia prezentă în organism.

Care sunt avantajele testelor rapide?

Din punct de vedere al avantajelor, testele rapide sunt excelente pentru că pot indica infecțiile în faza acută a bolii și, în același timp pot indica infecția și la persoane care nu prezintă simptome. Mai mult, testele rapide sunt ușor de realizat și dau rezultate imediat, fără ca pacienții să fie nevoiți să aștepte cel puțin 8 ore, așa cum se întâmplă în cazul testelor de tip PCR.

Dezavantaje

În ciuda faptului că sunt extrem de des folosite astăzi, tocmai datorită rezultatelor urgente pe care le oferă, testele rapide prezintă și câteva dezavantaje despre care oamenii trebuie să știe. De exemplu, testele depind foarte mult de calitatea probelor de sânge recoltate și, nu de puține ori se poate întâmplă ca anumiți oameni să primească rezultate fals pozitive, ceea ce înseamnă că rezultatele nu sunt concludente. Mai mult, concentrația virală are capacitatea de a influența testele, iar toate rezultatele pozitive trebuie, totuși confirmate ulterior și cu ajutorul testelor PCR.

Teste Covid – trebuie realizate doar în centre specializate, care au aprobare pentru astfel de proceduri

Din dorința de a ține întreaga situație sub control și cât mai bine la zi, autoritățile nu permit realizarea de teste rapide Covid decât în centre specializate, acolo unde pot fi urmate procedurile clar stabilite la nivel internațional. Toți cei care își doresc astăzi să își facă testele pentru noul Coronavirus trebuie să știe că pot avea încredere deplină în medicii la care apelează!

Sănătatea este cel mai de preț dar al oamenilor, motiv pentru care aceștia trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a se feri de noul Coronavirus și pentru a se proteja de pericolele care se regăsesc la tot pasul!