Multe persoane se plâng de neplăcutele dureri de spate, însă puţine sunt cele care se şi tratează împotriva acestora. Indiferent din ce categorie faci parte, este bine să ştii cum să te protejezi. 

Când apare durerea de spate

Durerea de spate apare de obicei în urma unei întinderi musculare sau a unei leziuni la nivelul spatelui. În general, cea mai afectată este regiunea inferioară a spatelui, deşi durerea poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale.

Cauza durerilor de spate

Durerile de spate pot fi declanşate de…

…poziţia incorectă a spatelui din timpul zilei (modul în care stai pe scaun la birou, atunci când conduci sau atunci când stai la televizor pe canapea, fotoliu sau atunci când dormi pe o saltea necorespunzătoare).

…obezitatea îţi poate provoca dureri din cauza greutăţii în exces care suprasolicită coloana vertebrală.

…sarcina este un alt factor care determină durerile de spate la femei, din cauza modificării centrului de greutate a corpului.

…viaţa sedentară produce şi ea la rândul ei, prin lipsa de mişcare, dureri de spate.

 Cum să te tratezi

– Dintre medicamentele eliberate fără reţetă poţi încerca analgezicele antiinflamatoarele nesteroidiene și relaxantele musculare. Citeşte cu atenţie prospectul înainte de a le folosi, mai ales contraindicaţiile, şi nu depăşi doza recomandată. În cazul în care durerile provin în urma unei sarcini, atunci va trebui să apelezi la un medic să-ţi spună cum să te tratezi, deoarece multe medicamente sunt interzise în perioada de graviditate.

– Fă exerciţii fizice în mod regulat. Încălzirea este obligatorie înaintea începerii gimnasticii. Întărirea muşchilor spatelui şi abdomenului va scădea presiunea exercitată asupra discurilor intervertebrale. Atunci când mergi la control întreabă-ţi doctorul ce tip de exerciţii îţi recomandă.

Odihneşte-te timp de 2-3 zile. Dacă durerea persistă, întinde-te în pat, pe o suprafaţă plată şi fermă, dacă ai posibilitatea. Aceasta presupune să ai în dotare o saltea de calitate, realizată din materiale în concordanță cu standardele europene, cum sunt saltelele Magniflex, producător de top pe piața europeană a saltelelor.

Nu sta în aceeaşi poziţie mai mult timp. Dacă trebuie să stai la birou sau să conduci timp îndelungat, ia-ţi din 2 în 2 ore câte o pauză pentru a te dezmorţi şi fă câteva mişcări de întindere.

 Prezintă-te la medic în cazul în care durerea persistă. Acesta îţi poate face injecţii cu corticosteroizi. Iar dacă durerea nu cedează la nimic, s-ar putea să fie nevoie chiar de o intervenţie chirurgicală, în funcţie de cauza care a declanşat durerea. Medicul este cel care hotărăşte tratamentul şi conduita cea mai bună de urmat în cazul tău.

O saltea potrivită îți salvează spatele

Salteaua Magnistretch este o saltea cu fermitate medie. Nucleul este fabricat cu ajutorul unei tehnologii inovatoare: plăcile Stretch de întindere – zonele înclinate ale spumei – decomprimă coloana vertebrală și ușurează durerile de spate. Nucleul saltelei Magnistretch este format din mai multe straturi de spumă foarte elastică. Plăcile Stretch brevetate folosesc presiunea propriei greutăți corporale și se mișcă în direcții opuse, către picioare și spre cap. Această mișcare delicată întinde ușor coloana vertebrală, mărind spațiul dintre vertebre. În acest fel, tensiunea este ușurată, fluxul de sânge este îmbunătățit și discurile spinale sunt reîntinerite. Durerea de spate și din zona coloanei vertebrale este relaxată. Husa are un strat de 2 centimetri de spumă cu memorie, care reacționează la presiune și țesătura Outlast, care are proprietăți de termoreglare a temperaturii corporale. Tehnologia Stretch are un brevet la nivel mondial și a fost obținută de către Magniflex în colaborare cu Departamentul de inginerie mecanică a Universității Zaragoza, din Spania. Mai poți alege din oferta saltele, modelul potrivit patului tău.