Cum apar îmbătrânirea pielii și ridurile?

Ridurile sunt mai întâi cute ale pielii, care cu timpul se adâncesc și devin permanente. Zonele faciale în care apar tipic riduri, cel mai devreme și mai ușor, sunt cele din partea superioară a feței – unde avem zilnic expresii faciale date de acțiunea musculaturii mimicii. Ridurile de aici sunt ridurile de la colțurile ochilor date de zambet, ridurile de încruntare dintre sprâncene, ridurile de pe frunte date de expresivitatea frunții.

Dacă atunci cand suntem mai tineri și utilizăm frecvent musculatura facială pentru a ne încrunta, a zâmbi sau a ne exprima emoțiile, pielea își revine (se întinde imediat), cu trecerea timpului nu se mai întâmplă așa (nu se mai întinde la relaxarea musculaturii mimicii), și ușor-ușor începe să se formeze un șanț mic ce se adâncește în timp și devine rid în toată regula.

Ce factori contribuie la apariția acestora?

Ridurile apar și din cauza expunerii la factorii de mediu, dintre care cei mai nocivi ar fi radiațiile UV emise de soare și fumatul. Expunerea excesivă la ultraviolete grăbește procesul natural de îmbătrânire, de apariție a ridurilor prin distrugerea colagenului și elastinei din stratul profund al pielii și prin deshidratarea excesivă a pielii – scade secreția de acid hialuronic și distrugerea lui este mai rapidă.

Fumatul produce constrictia vaselor de sange, prin urmare scade fluxul de oxigen către țesuturi, ceea ce duce, de asemenea, la degradarea rapidă a fibrelor de colagen, a elastinei din piele și a acidului hialuronic. Rezultatul este degradarea rapidă a pielii, ceea ce conduce la apariția semnelor de îmbătrânire – riduri, piele încrețită, flască, ternă, obosită.

Despre colagenul și acidul hialuronic din piele

Agenții din piele cu rol important antiageing sunt colagenul, elastina și acidul hialuronic. Fibrele de colagen și elastină sunt proteine naturale care acționează ca niște stâlpi în structura pielii – susțin celulele și permit mișcările de întindere și contracție.

Acidul hialuronic acționează ca un liant ce umple spațiul dintre fibrele de colagen și, de asemenea, transportă nutrienţii către celule, le purifică de toxine, acţionează ca un lubrifiant, absoarbe şocurile, reţine cantităţi mari de apă (de 100 de ori volumul propriu). De aceea, este considerat un ingredient premium pentru hidratarea tisulară.

Efectul benefic se explică prin faptul că acidul hialuronic reţine apa şi creşte nivelul de hidratare, de aceea şi aspectul pielii este unul mult mai plăcut atunci când în ţesuturi se află o cantitate optimă de acid hialuronic, iar fibrele de colagen și elastină mențin pielea întinsă, fermă și puternică.

De aceea, cu cât pielea conține cantitățile optime ale acestor agenți, cu atât are un aspect mai sănătos, luminos, fără riduri, se întârzie apariția ridurilor, îmbătrânirea cronologică și îmbătrânirea prematură.

Consecința scăderii cantității acestor substanțe din piele
Apariția ridurilor este o consecință a scăderii formării colagenului și elastinei în piele și a acidului hialuronic, rezultatul fiind o piele ridată, subțiată, fragilă. De asemenea, subțierea și fragilizarea pielii apare și pe suprafețe mari ale corpului (brațe, abdomen, picioare), dând un aspect încrețit, lăsat, flasc.

Încrețirea și ridarea pielii apare în ani, de obicei devine vizibilă în jurul vârstei de 40 de ani, dar poate apărea și mai devreme în prezența factorilor declanșatori, sau mai târziu dacă ne îngrijim.

Ce soluții avem pentru a preveni și trata îmbătrânirea pielii?

Pentru a ne păstra aspectul pielii întins, proaspăt, a preveni îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor, cele mai eficiente soluții sunt tratamentele medicale estetice minim invazive. Rezultatele tratamentelor medicale estetice au ca efect stimularea secreției naturale de colagen, elastină și acid hialuronic în piele.

Creșterea cantității acestor substanțe în piele vor avea ca rezultat îmbunătățirea radicală a aspectului și creșterea rezistenței și sănătății pielii. În clinica noastră, Clinica UltraEstetic, oferim unele dintre cele mai eficiente tratamente medicale specifice cum ar fi Teosyal Redensity 1, biostimulare fără ace cu PRX-T33, microneedling, tratamente injectabile cu acid hialuronic pentru întreaga față, pentru gât , decolteu și mâini.

De ce tratamentele medicale estetice sunt cele mai eficiente?

Pentru a stimula producerea naturală a agenților din piele, trebuie să pătrundem în straturile mai adânci ale pielii, în derm, unde se află celulele fibroblaste ce produc neocolagen, iar aceasta se poate realiza doar cu ajutorul tratamentelor medicale. Cremele cu colagen nu au eficiență deoarece molecula de colagen este prea mare pentru a pătrunde în piele, dar produsele cosmetice ce conțin molecule mai mici de substanțe din care se formează colagenul sunt foarte eficiente. De asemenea, sunt recomandate produsele cu acid hialuronic cu molecula cât mai mică, pentru a putea pătrunde în piele.

Protocolul complet de îngrijire conține și utilizarea acasă a produselor dermatocosmetice. Acestea ajută la prelungirea efectelor tratamentelor medicale efectuate în clinică, sunt concentrate în ingredienți activi având efecte superioare în îngrijirea pielii.

Află despre cele mai eficiente produse dermatocosmetice.

Propunem în clinica noastră un look natural, care nu schimbă, ci îmbunătățeste aspectul facial, pentru a arăta la fel… dar mai bine! De asemenea, credem că scopul tratamentelor estetice medicale este de a ne îmbunătăți aspectul fără a exagera – ideea nu e să arătăm la 50 de ani ca la 20 de ani, ci de a evolua frumos, de a ne respecta organismul în cazul de față în mod special pielea, și de a beneficia de tehnicile de tratament oferite de estetica medicală care aduce nenumărate beneficii – de la îmbunătățirea aspectului până la creșterea încrederii în propria persoană.

Dr. Irina Arsene

Medic specialist medicină estetică –  Clinica UltraEstetic