Indiferent de anotimp, un sistem imunitar puternic va asigura o viață sănătoasă și te va ajuta să faci față oricărui tip de provocare. În acest articol îți vom prezenta cum poți menține sănătatea organismului folosind produse apicole.

Rolul pe care îl joacă produsele apicole în apărarea organismului este un fapt general acceptat, dar studiile de laborator le confirmă virtuțile medicinale. Poate cel mai cunoscut exemplu este acțiunea terapeutică pe care o are mierea de albine în tratarea răcelilor.

Dar nu este vorba numai despre miere, toate produsele stupului au în general proprietăți terapeutice de excepție, astfel propolisul, păstura, polenul, veninul de albine și lăptișorul de matcă sunt considerate unele dintre cele mai eficiente medicamente oferite de natură.

În continuare vom vorbi despre două dintre cele mai puțin cunoscute produse apicole – păstura și lăptișorul de matcă – ce sunt, ce beneficii au și cum se consumă.

Păstura este un produs natural cu o valoare terapeutică și antibiotică de trei ori mai mare decât cea a polenului și asta pentru că, în esență, păstura este un polen modificat, ce servește albinelor drept hrană.

Modificarea biochimică pe care o suferă polenul pentru a ajunge păstură are loc sub influența florei microbiene, a temperaturii și a umidității ridicate din stup, precum și sub influența modului în care este conservat. Produsul ce rezultă din acest proces este diferit de polenul inițial, adunat de albine în perioada de colectare și este superior din punct de vedere al proprietăților pe care le deține.

Păstura este recomandată în bolile în care este recomandat și polenul, diferența fiind că are o acțiune mai rapidă și mai puternică decât acesta. Totuși, este cu precădere recunoscută pentru eficiența pe care o are în tratarea bolilor de ficat. Astfel, în urma administrării de păstură, s-a observat că persoanele care suferă de afecțiuni hepatice se refac într-un timp relativ scurt.

Mai mult, păstura are efecte uimitoare dacă este inclusă în dieta zilnică, mai ales în cazul copiilor și ale persoanelor care urmează cure de slăbit sau sunt lipsite de energie. Păstura ajută la diminuarea stresului, reglează tranzitul intestinal, este eficientă în anemii, reumatism și afecțiuni digestive. Iar datorită efectului antiviral similar interferonului natural, păstura stimulează imunitatea, luptând împotriva virozelor.

Ca metode de administrare internă, păstura poate fi înghițită ca atare sau poate fi amestecată cu diferite alimente – iaurt, cereale, miere. Consumată pur și simplu, păstura poate fi ținută sub limbă cât mai mult timp înainte de a fi înghițită. Doza zilnică recomandată este de 2 lingurițe.

Un alt produs al stupului mai puțin cunoscut, dar la fel de spectaculos, este lăptișorul de matcă – o substanță vâscoasă secretată de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare care au grijă de puieții de albine. Lăptișorul este hrana reginei stupului pe întreg parcursul vieții sale, ea fiind singura care este alimentată exclusiv cu acest produs apicol.

Popularitatea lăptișorului de matcă a crescut în ultimii ani datorită proprietăților nutritive și beneficiilor pe care le oferă pentru organism. Este consumat pe cale orală, ca supliment alimentar sau aplicat direct pe piele pentru a grăbi vindecarea rănilor. Din acest motiv, este foarte utilizat în industria cosmetică.

Lăptișorul de matcă are drept calitate principală stimularea imunității, fiind utilizat atât de către persoanele care sunt predispuse la diverse boli, cât și de cele sănătoase, pentru a preîntâmpina apariția unei game variate de afecțiuni.

Bogat în minerale și vitamine, eficiența laptisorului de matcă se resimte foarte repede asupra metabolismului în general. Pe deasupra, reduce colesterolul din sânge, are acțiune energizantă, oprește proliferarea tumorilor, crește rezistența la efort fizic și reface organismul după intervenții chirurgicale sau după tratamentul cu citostatice și cortizon.

De aceea este recomandat în mod deosebit în boli interne, infecțioase sau tumorale, stări de slăbiciune, oboseală, anemii, astenii, boli endocrine, sterilitate, impotență, în perioade de creștere, în convalescențe etc.

Lăptișorul se poate consuma în mai multe moduri, fie sub formă de pulbere sau comprimate, fie crud. Extern, poate fi folosit ca parte a unor măști sau creme preparate în casă. Pentru a putea beneficia de efectele maxime ale lăptișorului de matcă, produsul se va administra cu 20-30 de minute înainte de micul dejun, fiind ținut sub limbă până la dizolvare.

În cazul în care se consumă ca atare, doza zilnică recomandată este de 1 linguriță rasă pentru copii și 2 lingurițe rase pentru adulți. În amestec, omogenizat în miere (2%), copiii vor consuma 2 lingurițe pe zi, iar adulții 2 linguri. Este bine de știut că lăptișorul nu trebuie să reprezinte un tratament continuu. Astfel, o cură de 6-8 săptămâni ar trebui să fie urmată de pauză.

Atât păstura, cât și lăptișorul de matcă nu sunt indicate persoanelor alergice la produse apicole, femeilor însărcinate și copiilor sub 3 ani, și nu este recomandată depășirea dozei zilnice.