(P) Cum să îți protejezi pielea atunci când faci duș

(P) Cum să îți protejezi pielea atunci când faci duș

Cu toții iubim dușul revigorant cu care ne începem ziua, sau momentul cel mai așteptat de relaxare sub jetul de apă după o zi obositoare la locul de muncă. Cu toate acestea, acel duș lung și fierbinte care îți îmbunătățește radical starea de spirit nu-ți face o favoare prea mare pielii, așa cum, de altfel, ai crede. Potrivit specialiștilor în îngrijirea părului și a pielii, prea multă apă fierbinte poate fi dăunătoare pentru corpul uman.

Ai putea crede că dușul nu este o treabă atât de complicată. La urma urmei, este un ritual de curățare pe care îl facem cu regularitate de ani buni. Există însă câteva lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai un duș eficient, care să afecteze cât mai puțin pielea și părul tău.

1.Nu face duș prea des

Cât de des ar trebui să faci duș depinde de nivelul activității tale zilnice. Dar, dacă nu ești foarte activ, te poți limita la 5-6 dușuri pe săptămână. 

Dacă faceți un duș dimineața și altul după sală, ar trebui să reduci durata lor. Ocazional, pot exista dușuri de două ori pe zi, dar acestea ar trebui să fie extrem de scurte.

2. Perioada de timp în care faci duș trebuie să fie scurtă

Înconjurat de abur, apă fierbinte și căldură, există tentația să petreci 15, 20, chiar 30 de minute în duș, dar mulți experți spun că sunt suficiente doar 10 minute. Expunerea îndelungată la apă poate duce la piele uscată. De asemenea, un duș mai lung oferă apei șansa să permită oricărui produs de curățare a pielii să devină dăunător.

Pentru cei ce au deja pielea foarte uscată, se recomandă să păstreze dușurile la cinci minute sau chiar mai puțin. Cu cât dușul este mai scurt, cu atât mai bine!

 3. Păstrează temperatura apei cât mai scăzută

Știm, ele oferă o senzație grozavă, dar dușurile cu apă fierbinte reprezintă un factor, lent, ce-i drept, care favorizează îmbătrânirea pielii. Dușurile super fierbinți nu fac altceva decât să îndepărteze uleiurile naturale ale pielii și să o deshidrateze, făcând-o să se simtă uscată și predispusă mâncărimilor. Cu cât pielea este mai uscată, cu atât este mai probabil să apară erupții cutanate, deoarece este mai ușor pentru bacterii să pătrundă în fisurile acesteia.

În afară de evitarea temperaturilor extrem de ridicate, poți folosi orice temperatură pe care o consideri optimă. Dacă îți speli și părul, pentru a evita înlăturarea uleiurilor naturale, nu depăși 15 minute sub dus, altfel va avea un aspect uscat și fragil. Temperatura apei ar trebui să fie apropiată de cea a pielii sau doar puțin mai caldă – mai ales dacă ai o piele fragilă.

 4,Alege cu grijă produsele de curățare

Poate fi greu să elimini produsele de îngrijire preferate, dar dacă printre ele se numără săpunurile parfumate sau antibacteriene, trebuie să știi că miresmele artificiale și ingredientele dure inhibă umezeala din piele. Săpunurile antibacteriene sau cele parfumate pot provoca uscăciune extremă, mâncărime și arsuri ale pielii.

Unii experți declară că săpunul tradițional îndepărtează uleiul de pe suprafața pielii. Majoritatea recomandă utilizarea produselor etichetate drept „gel de duș', care oferă o curățare în profunzime și în același timp hidratează întregul corp. Gelurile de dus pot adăuga umiditatea înapoi în piele.

Când cumperi săpunuri sau geluri de duș, evită-le pe acelea care conțin următoarele ingrediente: parabeni, parfumuri, triclosan, culori sintetice, formaldehidă, lauril sulfat de sodiu, sulfat de sodiu – toate pot agrava starea pielii tale și pot provoca dermatită de contact și uscăciuni anormale.

 5.Începe din partea superioară a corpului și apoi continuă cu cea inferioară

Dacă te grăbești, cel mai probabil profiți de acele câteva minute în care lași balsamul să-și facă efectul pentru a-ți spăla corpul. Acest lucru ar putea fi cauza principala a apariției coșurilor de pe piept, spate sau fese deoarece atunci când spălați balsamul, acesta va lăsa o peliculă pe piele care poate bloca porii. Dacă ești predispus la acnee, spală fața, pieptul și spatele după ce ai îndepărtat balsamul din par.

Un sfat util este să folosești gel de duș doar în locurile în care pielea este uleioasă și provoacă mirosuri, cum ar fi axilele, fesele, zona inghinală și tălpile.