Ouăle roșii de Paște. Cele mai bune trucuri să iasă perfecte!

Ouăle roșii de Paște. Cele mai bune trucuri să iasă perfecte!

Azi decorăm ouăle de Paște în fel și fel, cu tot felul de culori, flori, frunze, mărgele, abțibilduri și dantelării. Dar cele mai frumoase rămân tot ouăle roșii de Paște, simple, tradiționale, cu o încărcătură religioasă profundă. Ele nu trebuie să ne lipsească de pe masa de Sărbătoare.

 

Ouăle roșii de Paște reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale Răstignirii și Învierii. Alături de vin și de lumânările cu lumina adusă de la biserică, ouăle roșii trebuie să fie pe masa oricărei gospodine în ziua de Paște.

În unele zone ale țării, ouăle se vopsesc în Joia mare, dar în general creștinii știu că pot vopsi ouăle roșii de Paște chiar în Vinerea mare, când Iisus Hristos a fost răstignit. Fiecare gospodină face ouă roșii și trebuie să fie perfecte. De aceea, am adunat cele mai bune sfaturi și trucuri să îți fie de folos când vopsești ouăle.

Cum pregătești ouăle pentru a fi vopsite

Cele mai frumoase ouă pe care le poți decora de Paște sunt cele cu coaja albă. Caută din timp aceste ouă, pentru că sunt destul de rare, cele mai multe de pe piață fiind cele cu coaja maronie.

Spală ouăle cu apă călduță și șterge ștampila de valabilitate folosind puțin bicarbonat de sodiu.

Ouăle cu coaja alba vor prinde o frumoasă nuanță de roșu aprins, iar ouăle cu coaja maronie vor avea o culoare de un roșu profund, aproape stacojiu. Ambele sunt la fel de frumoase.

Ferește-te să cureți ouăle cu detergent de vase. Nu va mai prinde culoarea la fel de bine! Apa caldă, bicarbonatul sau zeama de lămâie sunt cele mai bune să cureți petele.

Cum vopsești ouăle roșii de Paște

Ține cont de instrucțiunile de pe pachetul de vopsea. Unele vopseluri se pot folosi doar la fiert, altele după ce ai fiert deja ouăle. Important este să folosești puțin oțet când fierbi ouăle și să lași focul la minim la început, să nu crape coaja.

Respectă timpul indicat pe pachetul de vopsea. Dacă nu ai răbdare și ții ouăle prea puțin la colorat, vei obține cel mult ouă roșii cu pete sau ouă roz.

Coaja de ceapă face ouă roșii

Cumpără un kilogram de ceapă roșie și decojește primele straturi de coajă. Pune la fiert bucățile de coajă aproximativ 20 de minute. Scoate apoi cojile cu ajutorul unei spumiere, și adaugă în zeama roșie ouăle cu coaja maronie. Fierbe totul la foc mic 15 minute și nu uita de oțet, să fixeze culoarea și să nu se spargă coaja ouălor.

Cum să fierbi ouăle să se decojească ușor

De la bunica știu că de Paște este bine să folosești ouă de 5 – 7 zile vechime. Cele mult prea proaspete, de o zi sau două nu se decojesc deloc ușor și se sparge coaja mai ușor la fiert.

După ce le-ai fiert, mai lasă ouăle să stea în apa fierbinte cu vopsea încă 15 minute. Astfel, se vor decoji în bucăți mari când le vei sparge la masa de Paște.

foto: Shutterstock