Osemintele Sf. Petru și relicvele sfinte ale Maicii Domnului

Osemintele Sf. Petru dezvlauie noi descoperiri din istoria creștinimsului timpuriu

O descoperire întâmplătoare a scos la iveală, la Roma, osemintele unor martiri din vremurile creștinismului timpuriu, între care și osemintele Sf. Petru. Ele au fost prezentate publicului la Vatican în anul 2013, dar studiul lor încă nu s-a încheiat.

 

O inscripție găsită la locul descoperirii spune că osemintele prețioase au fost îngropate cu o bucată dintr-o rochie purtată de Maica Domnului. Iată ce detalii ne-au dezvăluit până acum istoricii.

Rămășițele pământești ale Sf. Petru, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și primul Papă din istorie, reprezintă un subiect controversat pentru istoricii de la Vatican și pentru arheologi.

Conform tradiției creștine, Petru a fost răstignit la Roma din porunca lui Nero și se spune că a fost atârnat cu capul în jos, după propria sa cerință, deoarece nu se considera suficient de vrednic pentru a fi răstignit pe cruce așa cum a fost Iisus.

Protejate de piatra altarului

Osemintele Sf. Petru au fost descoperite într-o oală de lut, îngropate sub altarul bisericii Fecioarei Maria din Trastevere, Roma. Lucrătorii care au început consolidarea bisericii au găsit mai multe oale de lut din epoca romană pe care erau scrise numele a patru papi timpurii: Petru, Cornelius, Calixtus și Felix.

Se știa de câteva secole de existența acestor oseminte ale primilor papi, dar abia în 2013 au fost descoperite. Ele sunt menționate într-o inscripție foarte veche din biserică, în care se mai adaugă faptul că rămășițele papilor ar fi fost îngropate împreună cu o bucată de țesătură dintr-o rochie purtată de Fecioara Maria. Aceasta nu a fost găsită încă.

Osemintele Sf. Petru greu de dovedit

Ele trebuie supuse unor teste ADN pentru a compara osemintele Sf. Petru găsite în Roma și cele pe care le deține deja Vaticanul. Nu se știe cum au ajuns aceste rămășițe sub altarul bisericii din Roma care a fost sfințită în anul 1090. Este posibil să fi fost transferate aici de către Papa Urban al II-lea în timpul schismei bisericii catolice.

Conform tradiției, după răstignirea sa, Sf. Petru a fost îngropat pe dealul din Vatican, iar după aflarea mormântului, Împăratul Constantin a ridicat aici o biserică, înlocuită ulterior de bazilica impunătoare de azi, construită în secolul al XVI-lea.

Osemintele descoperite la temelia bisericii din Vatican au fost analizate și s-a descoperit că aparțin unui bărbat de 60 de ani, care a trăit în primul secol după Hristos. Acest fapt a fost suficient pentru Papa Paul al VI-lea pentru a le declara în mod oficial rămășițele Sf. Petru.

Urmează să aflăm dacă și osemintele descoperite în Biserica Fecioarei Maria din Roma aparțin marelui apostol. Dacă testele ADN nu coincid, atunci veridicitatea acestor oseminte va fi pusă la îndoială, dar biserica catolică întârzie să dea un răspuns.

foto: Shutterstock