Orașul care aprobă înghețarea chiriilor timp de cinci ani. Cum ar fi dacă s-ar întâmpla asta și în cazul garsonierelor de închiriat din Brașov sau București?

Orașul care aprobă înghețarea chiriilor timp de cinci ani. Cum ar fi dacă s-ar întâmpla asta și în cazul garsonierelor de închiriat din Brașov sau București?

Autoritățile locale din Berlin au decis recent înghețarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidenților care susțin că orașul lor, odată faimos pentru că era accesibil, a devenit mult prea scump.

Problema creșterii chiriilor afectează întreagă țară, dar este extrem de acută în capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat în ultimul deceniu, în condițiile în care piața muncii, înfloritoare, a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pieței imobiliare.

Conform statisticilor, aproximativ 85% din berlinezi stau cu chirie, iar în ultimul deceniu în fiecare an se mută în oraș alte aproximativ 40.000 de persoane.

Reglementarea adoptată nu se va aplica și locuințelor sociale, care sunt reglementate separat, sau noilor clădiri.

Chiar dacă chiriile în Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano și Paris. Un apartament cu două camere în Berlin, într-o zona la modă, Prenzlauer Berg, costă aproximativ 1.500 de euro pe luna, aproape jumătate față de costul unui apartament similar în Primrose Hill din Londra.

În aprilie, zeci de mii de persoane au participat la marșuri de protest în mai multe orașe din Germania, precum Munchen, Koln, Frankfurt și Berlin, față de creșterea agresivă a chiriilor.

Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanță imobiliară CBRE Berlin și banca germană Berlin Hyp AG, prețul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe luna.

„De cinci ani, avem o creștere a construcțiilor de noi locuințe, însă aceasta nu acoperă deficitul, deoarece sunt construite prea puține locuințe sociale și locuințe cu prețuri accesibile”, explică Ulrich Ropertz, purtătorul de cuvânt al Asociației Locatarilor Germani.

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriași. În România, de exemplu, aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE. In Germania proporția este de 51,7%.

Chiar și așa, nu sunt puțini cei care locuiesc cu chirie în București, Brașov, Constanța, Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca, lista fiind cu mult mai lungă. Pe când și la noi o lege care să limiteze creșterea prețurilor garsonierelor de închiriat din Brașov, București sau oricare alt oraș? Mai cu seamă că mai ales cei care stau cu chirie în garsoniere resimt cel mai des mărirea chiriilor.