OMS s-a sucit: Acum laudă Suedia, chiar dacă nu a impus restricții dure: E un „model” în lupta cu COVID-19

oms lauda suedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii laudă Suedia, pe care o numește un 'model' în lupta cu noul cronavirus, în pofida faptului că nu a impus restricii dure în vederea opririi răspândirii Covid-19. Declarația vine într-un moment în care mai multe ţări din lume au început să relaxeze izolarea.

Sunt 'lucruri de învăţat' de la această ţară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetăţenilor, a apreciat miercuri un expert în urgenţe la ONU, dr. Mike Ryan.
'Cred că există percepţia potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control şi că a lăsat boala să se răspândească', a declarat pentru presă Ryan.

'Nu este deloc adevărat', a subliniat el.

Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a 'implementat o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire'.

'Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii şi capacitatea şi voinţa acestora de a implementa auto-distanţarea socială şi auto-reglementarea', a subliniat el.

'În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populaţia', a insistat el.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.

'Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Seuedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare', a apreciat expertul.

Suedia, bilanț oficial: la o populație de 10,3 milioane de locuitori, are peste 20.300 de infectări şi 2.462 de morţi

Suedia, cu o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 20.300 de cazuri şi 2.462 de morţi – un bilanţ cu mult mai mare decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.

Danemarca a înregistrat 9.206 de contaminări cu Covid-19 şi 443 de morţi în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri şi 207 de decese în rândul populaţiei sale de 5,4 milioane de oameni, potrivit Universităţii John Hopkins. Finlanda a confirmat 4.906 cazuri şi 206 morţi la o populaţie de 5,5 milioane.

Abordarea Suediei a fost criticată de 2.300 de universitari, care au îndemnat luna trecută Guvernul, într-o scrisoare, să-şi reexamineze politica laxistă.

'Este necesar să controlăm situaţia, nu ne putem îndrepta către haos. Nimeni nu a încercat această cale. De ce să o testăm noi primii în Suedia, fără un consimţământ informat?', denunţa o profesoară de la Institutul Karolinska, Cecilia Soderberg-Naucler.

Vezi și Avertisment dur de la OMS: „Haideți să prevenim o tragedie'

Citește și: