Oglinzile pot fura sufletul și alte superstiții stranii

Oglinzile pot fura sufletul și alte superstiții stranii

În veacurile trecute, oamenii se temeau că luciul misterios al oglinzilor îți poate fura sufletul. Între timp, oglinda a devenit un obiect banal, pe care îl folosim zi de zi, dar a păstrat un strop de magie pe care nu și-l va pierde niciodată.

 

Primele oglinzi din istorie au apărut în Turcia și erau negre ca smoala. Ele datează de acum 7.000 – 8.000 e ani și erau făcute grosolan prin șlefuirea bucăților fine de obsidian. Această rocă vulcanică a fost din timpuri vechi considerată o piatră magică, datorită luciului ei straniu. Era folosită în tot felul de ritualuri, dar mai ales în magia neagră care fura sufletul și mințile bietei victime.

Oglinzile din sticlă și superstițiile noi

După obsidian, a venit rândul argintului să sporească magia și farmecul oglinzilor. Prin secolul al XII, sticlarii din Murano au inventat oglinzile moderne, folosind un strat subțire de argint. Erau produse de lux, pe care numai nobilimea și le permitea, iar secretul fabricării lor era păzit cu viața. Niciun meșter sticlar și niciun ucenic nu avea curajul să vorbească despre fabricarea oglinzilor, pentru că îl aștepta pedeapsa capitală. Drept urmare, Veneția a deținut monopolul absolut asupra fabricării oglinzilor timp de 5 secole.

Era firesc ca un obiect atât de prețios și de râvnit să adune noi legende și superstiții. Chiar dacă europenii lăsau în urmă vremurile întunecate ale Evului Mediu, oamenii se temeau de oglinzi și mai ales se temeau că le pot fura sufletul.

La multe popoare europene exista obiceiul de a acoperi imediat toate oglinzile din casă, când murea un membru al familiei. Toată lumea se temea ca sufletul lui să nu rămână prins în luciul oglinzii și să nu poată pleca spre odihna veșnică. Și la români, în mediul rural, această superstiție a rămas în continuare în vigoare, dar face parte mai degrabă dintr-un ritual al înmormântării, pentru că nimeni nu mai crede azi în puterea magică a oglinzilor.

Oglinda, lăcaș pentru spiritele malifice care îți fura sufletul

Vă aduceți aminte de vrăjitoarea cea rea care chema spiritele întunericului în oglindă. Sau de filmele în care vrăjitorii bătrâni folosesc o oglindă pentru a urmări pașii victimelor lor. Industria cinematografiei s-a jucat cu simbolurile oglinzii și a folosit-o adesea pentru a da naștere unor noi legende și superstiții.

Luciul oglinzii era considerat cel mai bun mediu pentru spiritele malefice, care se arătau cu adevărata lor față celor care le invocau. Doar vampirii nu se puteau vedea în oglindă, pentru că ei nu au suflet, și nici fantomele.

Tot în oglindă se putea ghici viitorul, iar fetele din ziua de azi mai păstrează obiceiul de a se pieptăna la miezul nopții în fața unei oglinzi, când este o sărbătoare mare precum Sfântul Andrei, pentru a-și vedea ursitul.

Credința că sufletul unui om se poate vedea în oglindă, dacă știi ritualul magic prin care să îl chemi, a rămas și azi la fel de vie, pentru că nu mai este doar o vrajă, ci un obicei popular plin de farmec.

Ce fel de oglinzi e bine să ai în casă și unde să le așezi

Tot credințele vechi spun că cele mai puternice oglinzi sunt cele rotunde sau ovale. Bineînțeles, datorită faptului că în primele secole, oglinzile se realizau în formă ovală.

Despre oglinzile pătrate sau în colțuri se spune că aduc cearta în casă și nu este bine să le ții în dormitor sau în camera de zi.

O oglindă mare poți pune în hol, să alunge ghinionul și spiritele rele chiar de la intrare. Iar, dacă spargi o oglindă, îngroapă cioburile în pământ, să scapi de cei 7 ani de ghinion. Categoric, nu este indicat să îngropi cioburile în curte. În vremurile de azi, e mult mai bine să le trimiți la reciclare, împreună cu sticlele și borcanele goale.

sursa foto: 123rf.com