Ochelarii de vedere. Cum să îi întreții ca să reziste mulți ani

Ochelarii de vedere. Cum să îi întreții ca să reziste mulți ani

Ochelarii de vedere sunt scumpi și indispensabili pentru mulți dintre noi. Trebuie să ții cont de indicațiile medicului și să îi întreții în mod corect pentru a rezista cât mai mult timp. Iată câteva trucuri simple care prelungesc viața ochelarilor tăi de vedere sau de soare.

 

Ochelarii de vedere se țin cu ambele mâini când îi pui la ochi

Oricât ar fi de banal acest sfat, este bine să ții cont de el! Nu folosi doar o mână când îți pui ochelarii sau când îi dai jos. Dacă nu îi ții cu ambele mâini, brațele ochelarilor se lărgesc încet, încet, iar ochelarii nu vor mai sta în poziția corectă la ochi, afectându-ți vederea.

Nu îi mai șterge cu alcool sau soluții pe bază de amoniac

Din comoditate, mulți dintre noi ne ștergem ochelarii cu soluții pe bază de alcool sau amoniac. Ba unii folosesc chiar soluțiile de lustruit geamurile, pentru că degresează mai bine. În realitate, alcoolul și amoniacul distrug straturile speciale cu care sunt tratate lentilele și care filtrează lumina. Cea mai bună metodă de curățare este să îi speli cu apă călduță și o picătură de săpun lichid pentru mâini. Tamponează lentilele cu un șervețel fin de hârtie sau cu o batistă specială din microfibre.

Nu purta ochelarii pe cap

Orice medic oftalmolog îți va recomanda să nu porți ochelarii de vedere pe cap, deși acesta este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri. Grăsimea din păr afectează lentilele, brațele ochelarilor se lărgesc și, cu timpul, nu vor mai sta în poziția corectă.

Nu pune ochelarii cu lentilele în jos pe masa

Ai auzit acest lucru de mii de ori, dar tot se mai întâmplă să uiți. Când îi dai jos de la ochi, ochelarii trebuie să stea în tocul lor special. Atfel, se zgârie și vederea ta este afectată, chiar dacă zgârieturile sunt foarte fine și tu nici nu le observi.

Ferește ochelarii de vedere de temperaturile extreme

Nu lăsa ochelarii afară în ger, în soarele puternic de vară sau într-o mașină încinsă. Temperaturile extreme afectează materialele din care sunt făcuți, deformează ramele și lentilele și se pot strica.

La plajă, folosește apa îmbuteliată să îi clătești

Când mergi la plajă, ochelarii de vedere sau de soare se zgârie de la particulele fine de nisip sau de sare care ajung pe mâinile tale. Ca să îi potejezi, este bine să îi clătești din când în când cu apă plată curată.

sursa foto: Shutterstock