Obligeana – o plantă mai puțin cunoscută, dar foarte eficientă

Obligeana, cel mai bun digestiv

Obligeana este o plantă folosită în medicina tradițională românească, dar și în cea indiană. La noi, nu este foarte utilizată și i se cunosc mai mult calitățile digestive. Ayurveda o consideră una dintre 'fântânile tinereții'.

Rădăcinile și rizomii de obligeana (Acorus calamus) sunt indicate în medicina indiană pentru capacitatea de a 'întineri' creierul și sistemul nervos și ca remediu pentru problemele digestive. Conține o substanță care acționează ca sedativ, anticonvulsiv și stimulator al memoriei.

Citește și: Ceaiul de gălbenele. Cum îl prepari și ce afecțiuni tratează

Unde găsești obligeana

'Obligeana este o specie erbacee perenă, cu o înălţime între 60-120 cm, neramificată, cu un rizom orizontal gros, cărnos. Tulpina aeriană poartă o singură frunză, la subsuoara căreia se dezvoltă inflorescenţa. În flora spontană din România se întâlneşte pe marginea bălţilor şi a apelor curgătoare, la şes, în special în judeţele Timiş, Bihor, Caraş-Severin, mai rar în judeţele Alba, Cluj, Sibiu şi Mehedinţi', explică dr. farmacist Ovidiu Bojor. Se culege toamna târziu sau la început de primăvară. Se poate usca pentru a se utiliza tot anul.

Ce afecțiuni tratează obligeana

Rădăcina de obligeană mai are calități afrodiziace, aromatice, expectorante, febrifuge, hipotensive și vermifug. Este utilizată intern în tratamentul afecțiunilor digestive, bronșitei, sinuzitei, problemelor de ciclu menstrual. În doze mici, reduce aciditatea stomacului și este recomandată și în anorexia nervoasă pentru stimularea poftei de mâncare. Totuși, în doze mari ar putea cauza amețeli și stări de vomă. În uzul extern, decoctul concentrat este folosit pentru erupții cutanate, dureri reumatice și nevralgii diverse. Se pun comprese cu ceai strecurat și răcit pe zona afectată. Din rădăcină de obligeană se prepară și un remediu homeopatic indicat în flatulență, dispepsii, anorexie și probleme ale vezicii biliare.

Cum folosești obligeana

'Obligeana este recomandată ca tonic amar eupeptic (uşurează digestia) şi carminativ (favorizează eliminarea gazelor intestinale). Se administrează sub formă de decoct de rizomi. Se fierbe o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau treptat una-două căni pe zi. Intră și în compoziția unor tonice aperitive sau a unor produse fitoterapeutice cu utilizare limitată, care se iau la recomandarea medicului. Respectând dozele prescrise, nu prezintă contraindicații. Totuși, nu este recomandată gravidelor', spune specialistul.

Acțiuni benefice și contraindicații pentru obligeană

Dr. farmacist Ovidiu Bojor'Produsele pe bază de rădăcină de obligeană au acţiune tonic-amară, eupeptică (ușurează digestia) şi carminativă (combat gazele abdominale și flatulența). Obligeana se folosește în fitoterapie, dar și la prepararea lichiorurilor. Unele cercetări mai vechi au pus în evidenţă posibilitatea utilizării rizomilor de obligeană, în asociere cu alte plante, în nevroze, insomnie, neurastenie şi epilepsie. Totuşi, dorim să atragem atenţia asupra toxicităţii uleiului esenţial existent în cantități mai mari în rizomi (tulpina subterană). Anumite cercetări au evidențiat că uleiul esențial extras din acestă plantă ar putea fi cancerigen. F.D.A. (Administraţia alimentelor şi medicamentelor din Statele Unite ale Americii) consideră această specie ca fiind riscantă. De aceea, nu depăși niciodată doza indicată,' spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com