Numele Maria și semnificațiile sale cele mai frumoase

Numele Maria și semnificațiile sale cele mai frumoase

Unul dintre cele mai frumoase nume creștine și europene, numele Maria are nu doar semnificații spirituale deosebite, dar și versiuni deosebit de îndrăgite. Miriam, Mara, Mary sau Anamaria și alte câteva nume care provin de la frumosul nume Maria capătă toate aceleași semnificații.

 

 Maria, 'copilul mult dorit'!

Numele Maria provine din numele grec Mariam care înseamnă 'un copil mult dorit'. La origine ar putea fi chiar un nume din Egiptul antic, dar se pare cu aceeași semnificație, de 'vlăstar mult așteptat și dorit'.

Maria cea iubită, cum se spunea în ebraică

Este posibil ca, de la vechii egipteni, evreii să fi preluat acest nume cu o sonoritate foarte melodioasă pentru limba lor. În ebraica veche, Maria sau Mariam înseamna 'cea iubită, cea îndrăgită', așa cum avea să devină și Fecioara Maria pentru toți creștinii.

Cum interpreta primul traducător al Bibliei numele Maria

Este surprinzător ce semnificație îi dădea numelui Mariam primul traducător al Bibliei în limba latină. Este vorba despre Hieronim care susținea că acest nume a fost compus din 'mar', care înseamnă picătură, și 'yam' care însemna mare.

Ca atare, ar putea fi tradus acest nume drept picătura mare sau picătura din mare. Prin anumite analogii sau erori, de la stilla maris, cum îl traducea Hieronim, s-a ajuns la stela maris, adică stea de mare.

Interpretări mai noi

Cu timpul, numele Maria a căpătat noi semnificații și azi înseamnă totodată mare, infinit, dragoste nețărmurită, maternitate și sacrificiu. Este un nume potrivit pentru firile emotive, sensibile și afectuoase. La vechii evrei, fetițele numite Miriam, Mariam sau Maria se credea că deveneau femei înțelepte, cu un statut aparte și foarte îndrăgite, populare.

Totodată Maria pare să se potrivească unei femei tradiționaliste, feminine și familiste. Este o femeie tandră și empatică, dar cu o putere interioară deosebită.

sursa foto: 123rf.com