Nu reușești să dormi în timpul nopții din cauza căldurii? Iată câteva trucuri pentru a face față verilor caniculare

Nu reușești să dormi în timpul nopții din cauza căldurii? Iată câteva trucuri pentru a face față verilor caniculare

Cât ai așteptat zilele de vară în care să mergi la plajă, la picnicuri ori în drumeții și să te bucuri de timpul petrecut în aer liber? E drept că vara e una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, în care poți să profiți din plin de tot ce îți oferă mai bun natura, dar neplăcerile apar în timpul nopților, când căldura sufocantă nu te lasă să dormi.

Dacă în timpul zilei pregătești, la blender, smoothies, îți faci limonade răcoritoare și consumi cât mai multe fructe și legume, astfel încât să nu simți căldura puternică, noaptea e mai greu să faci față caniculei, iar organismul tău are nevoie să se odihnească.

Ori că încerci să economisești banii în vara asta și să nu folosești aerul condiționat, fie nu ai un asemenea dispozitiv, în cele mai călduroase nopți ale anului somnul poate deveni un coșmar. Iată câteva trucuri creative și eficiente care te-ar putea ajuta să nu resimți căldura sufocantă din timpul nopții.

1. Alege lenjerie din bumbac 

Satinul, mătasea sau poliesterul nu sunt materiale recomandate pentru zilele caniculare de vară. În schimb, lenjeria din bumbac, în culori deschise, este o excelentă alegere pentru a putea dormi liniștită în timpul nopții.

2. Răcorește cearșaful

Poate părea o soluție extremă, dar este una care dă rezultate. Înainte de a merge la culcare, pune cearșaful într-o pungă și ține-o în frigider sau în congelator preț de câteva minute. Această măsură nu te va proteja de căldură întreaga noapte, dar măcar vei putea adormi într-o atmosferă răcoroasă.

3. Dormi ca un egiptean

Dacă n-ai auzit încă de metoda egipteană, află că este una dintre cele mai practicate în întreaga lume. Aceasta presupune să pui un prosop sau un cearșaf în apă rece și să le folosești pe post de pătură. 

4. Închide toate dispozitivele

Câte dispozitive ai în prize în timpul nopții? Toate aceste aparate degajă o anumită cantitate de căldură, care ți-ar putea strica somnul. Pentru a face față nopților caniculare, este recomandat să scoți din priză toate aparatele pe care le ai prin cameră – computere, telefoane, televizoare – și să reduci, astfel, cantitatea de energie electrică din cameră.

5. Ține luminile stinse

Becurile electrice degajă mai multă căldură decât îți poți imagina. Pentru a nu transforma dormitorul într-o saună și pentru a reduce semnificativ temperatura în încăperi, este recomandat ca în timpul zilei să nu ții becurile aprinse și nici înainte de a merge la culcare.

6. Agață un cearșaf umed la fereastră

Nu are același efect de răcire ca un aer condiționat, dar poate face minuni în timpul nopții. Un cearșaf umed agățat la fereastră va ajuta la răcirea mai rapidă a dormitorului.

7. Răcește-ți picioarele

Degetele de la picioare sunt destul de sensibile la temperatură pentru că există mai multe puncte de puls în picior și gleznă. Răcorește-ți întregul corp prin răcirea picioarelor. Ține-le, așadar, în apă rece înainte de a merge la culcare.

8. Concentrează-te asupra ta

Dacă nu reușești să reduci temperatura din camera ta, încearcă să te concentrezi asupra corpului tău. Pentru a reduce temperatura corpului, înainte de a merge la culcare, încearcă să consumi băuturi reci, să aplici o batistă rece în zona gâtului și a încheieturilor și să porți pijamale din materiale respirabile.

Să faci față unei veri caniculare fără aer condiționat pare imposibil, dar amintește-ți că pe vremea bunicilor tăi astfel de invenții încă nu erau accesibile și ei se descurcau foarte bine în timpul zăpușelii. Dacă știi de la ei și alte trucuri pentru a face față nopților caniculare, împărtășește-le cu noi. 

Foto:  Diego Cervo/ Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Elefant.ro