Îi place să fie mereu în prezența altor copii?

Fă-i cunoștință cu unii care citesc. Nu te întreba cum îi găsești. Fără să vrei, o să afli de la ceilalți părinți. Unii chiar se vor lăuda cu acest lucru. Așa că, invită-i pe aceștia la voi acasă și spune-le să nu uite să-și aducă și cărțile preferate. Ba, mai mult, propune-le să facă schimb de cărți între ei. Rezultatul va depăși așteptările tale.

Începe lectura de la vârste fragede!

Unii specialiști afirmă că citirea unei cărți cu voce tare, în timpul sarcinii, este avantajoasă pentru viitorul copilului.

Creează un moment special ca să citească

De exemplu, seara, în loc să-l lași să deschidă televizorul, propune-i să răsfoiți o carte. Fă acest lucru în fiecare seară. Astfel se va obișnui cu această practică și, încet, încet va deveni o obișnuință.

Începe cu coperta și cu pozele

Nu intra direct în lectura propriu-zisă. Mai întâi, discută cu el despre copertă, despre ce anume crede că este vorba în carte și cum i se par imaginile. Doar așa îi vei face mai atractivă lectura și bineînțeles se va simți și el implicat.

Atunci când îi citești fă un adevărat spectacol

Schimbă tonul vocii, ori de câte ori se impune. Încearcă să te „joci” cu personajele cărții. Dacă știe deja să citească, pune-l să joace unul dintre personaje și să-și cotească singur rolul.

Nu te enerva dacă te întrerupe

E foarte important să-l lași să pună întrebări. Doar atunci vei știi că micuțul este într-adevăr atras de carte.

Nu ezita să-i citești aceeași carte de mai multe ori

În general, copiilor le face plăcere să audă aceeași poveste de mai multe ori. Dar nu uita să strecori printre ele și una nouă.

Familiarizează-l cu librăriile

Nu contează că este foarte mic, efectul este asemănător cu cel al mersului la cofetărie. Cu cât se va duce mai des, cu atât va fi tentat să meargă și când va fi mare.

Sursa foto: Shutterstock