”Nu mai facem dragoste”

”Nu mai facem dragoste”

”Nu mai facem dragoste”. Nu spui asta nimănui, dar situația te îngrijorează. Nu mai știi când a fost ultima noapte de dragoste. Nu mai ții minte de când nu v-ați mai iubit.

”Nu mai facem dragoste” poate fi o replică normală pentru un cuplu de o anumită vârstă. Nimeni nu întinerește, ratele la bancă trebuie plătite și nu e timp de romantism. Ce să mai vorbim… Oricum, viața este grea în ziua de azi și cui îi mai arde de așa ceva? Dar să fie oare normal ce se întâmplă mai ales dacă nu sunteți la vârsta ghioceilor în păr?

Neglijarea relației duce la probleme sexuale

Există situații și situații. Una este un cuplu în vârstă. Soții au îmbătrânit împreună și au ajuns să aibă alte preocupări. Dar altceva este atunci când doi oameni în floarea vârstei evită intimitatea. Și mai dificil este când doar unul dintre ei alege acest lucru, iar partenerul refuzat este frustrat. ”Aceste situatii nu apar brusc. Ele sunt rezultatul anilor de zile de neglijare a relației, al conflictelor nesoluționate, nepăsării, disprețului și cinismului. Acestea au dus la îndepărtarea partenerilor unul de celălalt pe mai multe planuri, nu doar în cel sexual”, observă psihoterpautul Tedy Creștin.

Viața sexuală, proiecție a problemelor din cuplu

”Viața sexuală nesatisfăcătoare este, de multe ori, o proiecție a problemelor de cuplu”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”O cauză majoră este faptul că persoanele căsătorite nu mai conștientizează că au nevoie de efort pentru a menține o și a-și dezvolta relația. Unii cred că, dacă sunt căsătoriți, temeinicia relației este garantată de la sine. Alții consideră că soțul sau soția le aparține. Deci, nu mai e ceva interesant și merg să caute alte ”provocări”. Mai sunt și oameni care încearcă să-și exploateze partenerul / partenera. Astfel, se gândesc la ce pot câștiga de la el și nu mai sunt atenți la detaliile care fac o căsnicie frumoasă sau la comunicare”, precizează specialistul.

”Nu mai facem dragoste” nu trebuie să fiee și replica ta

Dacă amândoi soții își doresc să schimbe ceva ori unul vrea și celălalt îl sprjină, Tedy Creștin vine cu o veste bună: ”există modalități prin care se poate reconstrui mariajul și se poate îmbunătăți viața sexuală. Cel mai important ingredient pentru a reuși este sinceritatea. Cei doi ar trebui să conștientizeze unde se află în prezent și de ce. Există specialisti și grupuri de dezvoltare personală care îi pot ajuta. Însă pot face acest lucru și singuri. Pot să conștientizeze ce valori au, ce este important pentru ei, ce i-a atras la început unul la altul, ce momente frumoase au petrecut împreună etc. Pornind de la ceea ce a funcționat în trecut, vor discuta despre ce își doresc în prezent și în viitor.”

Îmbunătățește relația cu soțul tău

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă tu îți dorești intimitate, iar soțul nu, ar trebui să te gândești ce poți face pentru a îmbunătăți relația cu el și, implicit, viața intimă. Dacă el se opune constant, dar dorește să rămână cu tine din diverse alte motive, trebuie să-ți asumi situația sau să renunți. Ambii parteneri pot consimți să rămână într-o căsnicie din care lipsește sexul. Dar trebuie să-și asume consecințele unei astfel de hotărâri și a unei eventuale despărțiri la un moment dat, atunci când unul dintre ei își va dori altceva.”

Sursa foto: 123rf.com