Există doar 5 tipuri de leziuni pentru mai mult de 3.000 de diagnostice de boli de piele, așa că numai ochiul unui specialist dermatolog poate face diferența între un coș, o aluniță inofensivă sau un cancer de piele.

Dr. Leventer: “Nu tratați singuri alunițele sau alte leziuni ale pielii! Așa poate apărea sau avansa cancerul”

Îți storci coșurile?

“Stoarcerea unui banal coș de exemplu care însă nu e coș, ci un carcinom bazocelular la debut grăbește dezvoltarea leziunii canceroase, ruperea permanentă a unor cojițe de pe buza care acoperă o leziune precanceroasă grăbește evoluția spre un cancer de buză, la fel cum și aplicarea a tot felul de leacuri ca rostopască, propolis, frunze de tot felul pe o așa-zisă aluniță poate traumatiza de fapt un melanom malign și sa-i grăbească dezvoltare”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer, care diagnostichează frecvent cancere de piele.

Leziunile se tratează la dermatolog

Deși pare desprins dintr-un trecut îndepărtat, există încă obiceiul legării cu ață sau cu un fir de păr a alunițelor și a negilor și smulgerea lor. La fel cum există obiceiul de a comanda de pe internet diverse leacuri fanteziste, care nu fac decât să expună românii unor pericole majore. Medicii dermatologi recomandă atenție în momentul folosirii lamei de ras, a hainelor care traumatizează leziunile de pe piele și a periei de păr pe zonele cu alunițe periculoase. Însă doar doctorul poate da verdictul în privința gravității situației. “Recomand îndepărtarea preventivă a unor leziuni precanceroase așa cum sunt alunițele active sau keratozele actinice. Acestea din urmă prevestesc apariția unui carcinom, iar tratamentul lor chirurgical sau nechirurgical este în general ușor de urmat și fără risc. Biopsia acestor leziuni este extrem de importantă pentru că, uneori, putem avea surpriza ca sub aspectul unei leziuni precanceroase se ascunde deja un cancer incipient care necesită o terapie mai energică”, afirmă coordonatoarea centrului Dr Leventer, centru specializat în tratarea cancerelor cutanate. La ora actuală, pacienții cu cancer de piele pot învinge boala și se pot considera vindecați în momentul în care ajung la timp la medic, apelează la terapii de ultimă generație și merg regulat la control.

“Tratamentul cancerului de piele s-a îmbunătățit foarte mult și oferă pacienților șansa reală a vindecării fără urmări dacă leziunea a fost tratată corect. Doar centrele dotate cu tehnologie dedicată și ultraspecializate oferă însă această șansă, tratamentul corect însemnând eliminarea tumorii în totalitate fără risc de recidivă prin control microscopic. Pentru carcinoamele cutanate de la nivelul feței și scalpului, excizia prin microchirurgie Mohs este vindecătoare în 99,9% din cazuri. Metoda asigură verificarea întinderii tumorii în timpul operației și se face doar de către medici special antrenați în această procedură. Carcinoamele de pe alte zone ale corpului pot fi excizate tradițional, la 5 mm margine de siguranță”, explică dr. Mihaela Leventer.

Concluzia? Cancerul de piele este perfect vindecabil dacă pacienții nu pierd timp prețios încercând leacuri naturiste sau manevre riscante pentru piele. Vizita la dermatolog la orice semn suspect apărut pe piele poate însemna ani buni adăugați vieții.

Sursa foto: wikimedia.org