Noi descoperiri fantastice despre undele sonore

Noi descoperiri fantastice despre undele sonore

Cu toții știm cât de periculoasă a devenit poluarea sonoră în mediul urban și cât de puternice pot fi undele sonore când vrei să controlezi o mulțime furioasă. Dar știința a descoperit noi proprietăți ale sunetelor care sunt de-a dreptul fantastice.

 

Creierul poate ”vedea sunetele”!

Până de curând, neurologii erau convinși că simțul auzului nu are nicio legătură cu văzul. Dar un experiment realizat cu ajutorul a două maimuțe a ridicat un mare semn de întrebare. Cele două animale au fost învățate să atingă un bec roșu ori de câte ori se aprindea pe un panou.

Dacă lumina era mai slabă, maimuțele vedeau mai greu becul. Dar când aprinderea becului a fost însoțită de un sunet specific, maimuțele au găsit mult mai rapid luminița care le intersa. În concluzie, creierul folosește atât imaginile, cât și sunetele pentru a ”vedea” ceea ce e în jur. Când lumina era însoțită de sunet, ea părea mai intensă și mai colorată pentru animalele în cauză.

Undele sonore alterează gustul

Câteva teste interesante au demonstrat că sunetele pot altera gustul mâncărurilor. Undele sonore de joasă frecvență ne determină să simțim mai acut gustul amar. Pe când undele de înaltă frecvență accentuează gustul dulce.

Se pare că, în acest caz, undele sonore păcălesc creierul să se concentreze asupra gustului amar sau asupra celui dulce. O altă serie de teste, realizate în 2011 în câteva restaurante aglomerate, au demonstrat că un fundal prea zgomotos ne va face să simțim mai puțin gustul sărat sau cel dulce al alimentelor și ne răpește din plăcerea de a le savura.

Sunetele roz te ajută să dormi mai bine

Ați auzit de sunetele albe? Sunt studiate de multă vreme și sunt acele zgomote monotone, joase și liniștitoare, care induc o stare de relaxare. Dar cercetătorii chinezi au descoperit că sunetele roz sunt un somnifer mult mai bun. Acestea sunt sunete de frecvență înaltă și joasă, aduse la aceeași octavă.

Deoarece lumina în același spectru capătă nuanțe roz, au fost numite sunetele roz sau zgomotul roz. Îl poți descărca de pe net când ai probleme cu somnul și nu reușești să te odihnești suficient.

Sunetele pot stinge focul

Doi studenți de la Universitatea George Manson din Virginia s-au ambiționat să construiască primul aparat de stins incendiile cu ajutorul sunetelor. Ideea de bază de la care au plecat a fost aceea de a separa focul de sursa lui de energie, și anume de oxigen. Au folosit undele sonore de joasă frecvență pentru a crea un vid în jurul flăcărilor și au stins focul instantaneu.

Experimentul lor a avut succes, dar focul pe care l-au stins era ca de la lumânare. Ei încearcă acum să realizeze un extinctor sonor suficient de puternic pentru a combate un incendiu de proporții.

sursa foto: 123rf.com

Loading...