Nevruz este noul început

Nevruz este noul început

La echinocțiul de primăvară, mai toate națiile au sărbătorile lor. Iar turcii, tătarii și iranienii celebrează ca atare un moment spectaculos. Turcii și iranienii, pe 20 martie, tătarii, pe 21 martie.

Nevruz (sau Nowruz, cum îi spun iranienii) este o dată la fel de importantă și plină de simboluri ca Anul Nou și se traduce prin Noua Zi. Reprezintă reînvierea naturii, bucuria primăverii și noul început. Deși tradiția ei s-a păstrat de milenii, nu întreaga lume musulmană o celebrează în același timp. Totuși, principalele elemente sunt comune și duc la petreceri de pomină.

Tradițiile de Nevruz vin din legende

Fiecare popor turanic îşi are propriile mituri, transmise din generație în generație, referitoare la Nevruz. Turcii cred că, în urmă cu mii de ani, neamul lor a fost izolat în Munții Ergenekon, din cauza unui cataclism. În ciuda vicisitudinilor, au continuat să-și petreacă viața firesc, extrăgând zăcăminte, crescând animale. Dar, într-o zi, a apărut un lup, dintr-o strâmtoare. Oamenii l-au urmărit și astfel au reușit să descopere ieșirea din izolarea muntelui. De atunci, turcii s-au răspândit în toate colțurile lumii. Pe lângă semnificația noului început, unii musulmani atribuie Nevruzului ziua de naștere a Profetului Ali, precum și data la care acesta s-a căsătorit cu Fatma, fiica Profetului Mahomed.

Ce se face de Nevruz

farfurie nevruz

Aranjament specific sărbătorii de Nevruz

La fel ca la oricare sărbătoare importantă, lumea se pregătește înainte. Se începe cu o curăţenie generală, urmată de arderea hainelor vechi, de prisos și de cumpărarea altora noi. Gestul înseamnă aruncarea necazurilor și deschiderea către nou. Oamenii fac petreceri în aer liber, unde aprind focuri, peste care sar, ca să aibă parte de noroc. Se dansează mult și se petrece. De la festin sunt nelipsite 7 feluri de mâncare, acesta fiind considerat un număr norocos. Reprezentativ pentru Nevruz este, ca și la noi, la cumpăna dintre ani, grâul încolţit. Dulciurile orientale sunt renumite, iar la această sărbătoare gospodinele se întrec pe sine. Se fac multe feluri de prăjituri, plăcinte cu spanac și brânzeturi, mâncăruri din carne de berbec, bucate tradiţionale, precum Nevruz – koco, specifică atât turcilor și tătarilor, cât și cazacilor, uzbecilor, azerilor și cârgâzilor. Tinerii împodobesc cu ghiocei, batiste brodate și flori câte o ramură de pom și merg la colindat, vestind venirea primăverii. Primesc în schimb bani și dulciuri. În unele regiuni, de dimineață, oamenii se îmbracă frumos, cu haine noi, și merg mai întâi la cimitir, pentru a cinsti memoria celor stinși din viață, apoi împart gustări pentru sufletele adormite. Punctul culminant în constituie reunirea familiei la petrecere, în jurul mesei îmbelșugate, alături de prieteni.

Sursa foto: alanya.gov.tr