Nepotul meu mi-a reținut cheile casei

Nepotul meu mi-a reținut cheile casei

Am o problemă gravă de familie. Eu lucrez în Italia din 2011 și am lăsat cheile de la casă și cardul de la bancă în România, pentru nepotul meu, care acum este în detenție pentru luare de mită. Cât a fost liber, el și soția lui mi-au luat banii de pe card. Le-am transmis să dea cheile de la casă unei verișoare și să îmi dea banii înapoi, dar nu au făcut acest lucru. Nepotul meu a lucrat în poliție și a făcut o grămadă de falsuri, inclusiv cu proprietatea mea. M-am adresat poliției și mi s-a spus să îl dau în judecată. Dvs. ce mă sfătuiți?

Georgeta Apolozan, Constanța

Sfatul avocatului

Situația trebuie analizată din mai multe perspective. În principiu, puteți solicita în fața instanței civile returnarea sumelor de bani (sub rezerva încadrării în termenele de prescripție) și a cheilor, dar vă puteți constitui și parte civilă în cadrul dosarului penal, în măsura în care ați formulat o plângere în care ați invederat aspectele legate de bani și chei.

În cazul în care alegeți să vă constituiți parte civilă în dosarul penal, soluția va depinde de modul de  rezolvare a aspectelor penale, iar timpul de așteptare va fi mai mare. Dacă veți alege să intentați un litigiu civil, durata de rezolvare va fi mai mică, dar implică cheltuieli suplimentare, legate de taxele judiciare de timbru.

În oricare din cele două situații trebuie să vă asigurați că aveți probe suficiente pentru solicitările dumneavoastră, iar sfatul meu este să consultați un avocat căruia să îi prezentați toate detaliile cazului.