Zilele acestea, pelerinii se închină la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Și au privilegiul de a se ruga și la sfintele moaște ale lui Neofit Zăvorâtul din Cipru. Acesta a fugit de toate averile lumești. Și a trăit în peșteră. De la el au rămas scrieri reprezentative despre viețile sfinților. Dar a avut și lucrări despre lupta cu patimile lumești, precum și de natură istorică, din perioada cruciadelor. Sfântul Neofit a venit pe lume în anul 1134, în insula Cipru, pe teritoriul localității de azi Lefkara, în apropiere de Larnaka. A fugit de acasă, la 18 ani, când părinții l-au logodit cu forța. A ales viața de pustnic. Și-a prevăzut sfârșitul și a trecut la cele veșnice pe 12 aprilie 1219. Este pomenit la data de 28 septembrie, când sfintele sale moaște au fost descoperite, în 1750.

Rugăciune la moaștele Sfântului Neofit

Vindecă durerea sufletului meu și patimile trupului, preafericite, prin harul dumnezeiesc cel dat ție, purtătorule de Duh, Sfinte, și alungă departe de mine pe preaspurcatul balaur.

Valul furtunilor celor gândite care mă amenință cu pieirea, Părinte, potolește-l degrabă cu ajutorul tău și cârmuiește-mă pe mine la țărmul cel dumnezeiesc al voilor lui Dumnezeu, purtătorule de Dumnezeu Neofit Cuvioase.

Varsă harul tămăduirilor sfântul tău mormânt în Peșteră. Pentru aceea cei ce se apropie cu credință sunt izbăviți degrabă de toată vătămarea, Neofite părinte înțelepte, și te laudă pe tine ca pe un dumnezeiesc ocrotitor.

Troparul Sfântului Neofit Zăvorâtul

Faima Lefkarei şi lauda ciprioţilor, apărătorule al mănăstirii Enklistra, de-Dumnezeu-purtătorule Părintele nostru Neofit, cu bărbăţie te-ai nevoit în postiri, privegheri şi rugăciuni, ca să primeşti dumnezeiescul har, pe care îl dăruieşte credincioşilor racla moaştelor tale. Slavă Celui Ce ne-a hărăzit nouă aceasta! Slavă Celui ce te-a slăvit pe tine! Slavă celui ce dăruieşte prin tine, tuturor, tămăduiri!

Sursa foto: acvila30.ro