Nemțișorii, ciucuri de flori în toate culorile verii!  

nemțișorii sau delphinium

O grădină de vară bogată în flori și pastelată ar trebui să aibă și nemțișori sau delphinium. Sunt ciucuri de flori fermecători, în culori variate și delicate ca în picturile lui Aman. Iată cum trebuie să cultivi și să îngrijești nemțișorii.

 

Puține plante de curte îți oferă atât de multe flori precum nemțișorii. Cu flori simple sau duble, acești ciucuri de flori sunt spectaculoși pe timpul verii. Varietatea simplă, care crește și spontan în fânețele de deal are culoarea albastră. Dar varietățile cu flori duble și mari, în culori diferite, de bleu, turcoaz, alb, liliachiu sau roz, sunt mult mai apreciate de iubitorii de flori.

Delphinium este o plantă perenă și ar trebui să te bucuri de ea câțiva ani la rând. Cu toate acestea, este o floare delicată pe care o poți pierde după primul sezon, dacă nu ții cont de micile ei secrete.

Nemțișorii adoră răcoarea

Toată lumea ar vrea în grădini spicele deosebit de atrăgătoare ale acestei plante, dar ea se adaptează mult mai bine în zonele de deal, unde este mai răcoare vara. În grădinile din sud, unde temperaturile sunt caniculare în iulie și august, florile vor avea de suferit, nu își vor dezvolta suficient de bine rădăcinile și este posibil să nu supraviețuiască peste iarnă.

Delphinium preferă soarele direct dimineața, iar în timpul zilei umbra parțială a unui copac sau a unor trandafiri. Este bine să fie plantate pe lângă garduri sau pe lângă plante mai înalte, sub care se pot adăposti de soare. Aceste flori nu suportă uscăciunea, de aceea au nevoie de apă aproape în fiecare zi, dar pământul de la rădăcină trebuie să fie bine săpat și drenat, pentru a permite scurgerea apei.

Cum să înmulțești acești ciucuri de flori spectaculoși

Răsadurile tinere nu suportă prea bine transplantarea, de aceea este posibil să le pierzi după câteva zile. Cea mai sigură metodă este semănarea de semințe direct în grădină, în luna aprilie, când zilele sunt încă răcoroase, sau prin divizarea tufelor mature, după trei sau patru ani de creștere.

Nemțișorii trebuie plantați în grupuri și susținuți de tutori de lemn, după ce se înalță florile. Alege varietăți perene, care sunt mai rezistente la frig, și adaugă în pământul în care le plantezi gunoi de grajd bine mărunțit, să se dezvolte rapid peste vară.