Nașterea în apă este mai ușoară? Beneficiile și riscurile acestei proceduri

Unele femei aleg să nască în apă, în timp ce altele vor doar să stea în apa caldă pe parcursul travaliului, pentru atenuarea durerilor. Altele aleg însă să parcursă ambele etape. Teoria din spatele nașterii în apă este că bebelușul este obișnuit cu mediul lichid, dat fiind că „locuiește” 9 luni într-un săculeț plin cu lichid amniotic, așa că momentul nașterii este mai puțin stresant pentru mamă și mult mai blând pentru bebe.

Temperatura apei din cada specială nu trebuie să fie foarte ridicată, deoarece există riscul de supraîncălzire și deshidratare, care pun în pericol atât viața fătului, cât și pe cea a gravidei. Specialiștii se vor asigura că temperatura este constantă, în jurul valorii de 36 de grade Celsius, încă căzile sunt special prevăzute cu dispozitive de reglare automată a temperaturii, așa că nu există motive de îngrijorare.

Nașterea în apă se realizează la centre specializate, unde viitoarea mămică este asistată de moașe bine pregătite. Medicii obstetricieni consideră că reducerea stresului travaliului și al nașterii în sine previne posibilele complicații ce ar putea apărea.

Iată care sunt principalele beneficii ale nașterii în apă pentru mamă și nou-născut:

 • apa caldă este relaxantă și conferă o senzație de confort
 • în timpul travaliului, apa conferă energie gravidei
 • apa ușurează mișcările gravidei
 • flotabilitatea îmbunătățește circulația sangvină și contracțiile uterine, ceea ce rezultă într-o mai bună oxigenare a musculaturii uterine, mai puțină durere pentru gravidă și mai mult oxigen pentru bebeluș
 • imersia gravidei în apă ajută la reducerea tensiunii arteriale cauzată de anxietate
 • apa echilibrează nivelul hormonal, permițându-i gravidei să producă endorfine, care inhibă senzație de durere
 • apa contribuie la relaxarea perineului și la creșterea elasticității lui, reducând riscul rupturilor necontrolate. Acest lucru scade nevoia efectuării epiziotomiei (incizie efectuată cu scopul de a lărgi deschiderea vaginului și astfel, de a facilita degajarea fătului)
 • pe măsură ce gravida se relaxează din punct de vedere fizic, ea este capabilă să se concentreze mai bine mental pe procesul nașterii, este mai puțin anxioasă și scapă de temeri
 • bebelușul se naște într-un mediu similar lichidului amniotic
 • extragerea fătului este mult ușurată

Sfatul specialistului

„Nașterea în apă este preferată în special de către femeile care își doresc o naștere 100% naturală, fără nicio intervenție medicamentoasă. În acest sens, apa este de ajutor, pentru că, datorită presiunii care se creează, durerea nu este la fel de intensă, nici pe timpul travaliului, nici în timpul expulziei. Apa este bine să fie călduță, mediul în care se produce nașterea să fie cât mai steril. Studiile făcute au evidențiat faptul că și pentru bebeluș nașterea în apă e benefică, deoarece trece într-un mediu asemănător celui în care a stat în uterul mamei. Se pare că bebelușii născuți astfel sunt mai liniștiți”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Riscurile pe care le presupune nașterea în apă

În ultimii 30 de ani, pe măsură ce nașterea în apă a căpătat din ce în ce mai multă notorietate, prea puține studii au evidențiat posibilele riscuri pentru sănătatea fătului, însă, în general, se poate afirma că este o procedură cu riscuri comparabile cu cele ale nașterii clasice. Există însă câteva posibile riscuri ale nașterii în apă, cum ar fi:

 • Aspirația hidrică a copilului: este un fenomen rar întâlnit, dar extrem de grav. Copilul începe să respire în apă doar dacă sunt probleme în legătură cu aportul lui de oxigen sau complicații în timpul nașterii care sunt stresante pentru el, caz în care apa inhalată ajunge în plămâni și poate determina decesul copilului.
 • Ruptura accidentală a cordonului ombilical după nașterea copilului, o complicație rară, care poate apărea din cauza efectului de relaxare al apei, caer determină scăderea intensității contracțiilor.
 • Infecții cauzate de poluarea mediului de imersie, apărute în special ca urmare a efortului de împingere din expulzie. Pentru scăderea incidenței acestei complicații, schimbarea apei din cadă se face încontinuu, pentru a fi tot timpul foarte curată. Există și un dispozitiv care detectează emisiile de urină, fecale, sânge și lichid amniotic în apă.
 • Cantitatea de sânge matern pierdut este mai mare și mai dificil de evaluat

În ce situații este contraindicată nașterea în apă

Nașterea în apă prezintă anumite contraindicații. De exemplu, o femeie nu poate să nască în apă dacă:

 • suferă de herpes genital, afecțiuni cardiace sau renale, hipertensiune, diabet, hepatită, epilepsie, infecție cu HIV
 • fătul este în prezentație pelviană (fesele sau picioarele copilului sunt poziționate primele, nu capul, așa cum e normal) și are o greutate mare
 • are sarcină multiplă (gemeni, tripleți)
 • nașterea survine înainte de termen
 • a născut anterior prin cezariană
 • suferă de preeclampsie sau sarcină toxică
 • există meconiu (materii fecale ale bebelușului) în exces în lichidul amniotic

Cât costă nașterea în apă

Nașterea în apă are un preț similar cu nașterea prin cezariană, în cadrul clinicilor private. Costurile diferă în funcție de statutul de asigurat. Astfel, în cazul persoanelor neasigurate, pachetul de naștere în apă ajunge la circa 8.000 de lei, iar pentru cele asigurate, costul este de aproximativ 5.500 de lei. La stat, nașterea subacvatică poate fi de 5 ori mai ieftină decât la privat, dar sunt foarte puține maternități care investesc în aparatura specială.

Sursa foto: 123rf.com