Napul comestibil, o legumă uitată, dar ideală pentru sănătatea ta

napul comestibil

În prezent, napul comestibil nu mai este folosit sau cultivat pe scară largă. Bunicile noastre îl foloseau adesea pentru preparate culinare, dar și în scop terapeutic. Află ce spune dr. Farmacist Ovidiu Bojor despre beneficiile pentru sănătate ale napului comestibil.

Napul comestibil este 'o plantă originară din bazinul mediteranean. Este astăzi folosit din ce în ce mai rar, fiind înlocuită cu alte legume mai productive şi cu gust mai plăcut', spune dr. Farmacist Ovidiu Bojor. Napul are însă o istorie bogată: 'a fost cultivat din Antichitate. S-a extins în culturi în jumătatea de nord a Europei, în Canada, Noua Zeelandă. La noi în ţară a fost cultivat în judeţele Braşov şi Maramureş. Se întâlneşte uneori subspontan pe marginea drumurilor'.

Ce conține napul comestibil

  • 88% apă;
  • 1-1,6% protide este scăzut;
  • (6% hidraţi de carbon;
  • 8 mg% sodiu;
  • 190 mg% potasiu;
  • 40 mg% calciu;
  • 25 mg% fosfor;
  • 0,4 mg% fier;
  • 14 ug% vitamina A;
  • 0,05 mg% vitamina C.
  • 29 kcal la 100 g napi.

    Beneficiile pentru sănătate ale napului comestibil

Napul comestibil este un bun diuretic și dizolvant uric. De aceea, este util nu numai în cistite şi litiază urică, ci şi în gută. În medicina populară este indicat în caz de afecțiuni respiratorii (tuse sau bronşită). Consumul de napi are efecte benefice și în caz de eczeme sau acee. Se mai recomandă în enterite, având proprietăţi astringente. Extern, napii produc maturarea furunculelor și abceselor. Aplicațiile cu napi sunt recomandate în degerături şi pentru completarea tratamentului gutei.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Cum întrebuințezi napul comestibil ca leac

Consumat ca atare, napul are efect depurativ-diuretic. Mai poți face o infuzie diuretică dintr-o linguriţă de pulbere de napi la o jumătate de litru de apă. Pentru probleme respiratorii, se face un decoct dintr-o sută de grame de napi tăiaţi în felii la un litru apă sau lapte. Se face gargară cu aceiaşi decoct. În caz de furuncule, abcese, degerături, gută, se fac aplicaţii cu napi fierţi răciți. Se masează ușor pentru a-şi lăsa sucul.

Citește și: Este bine să consumi doar câteva fructe și legume?

Sursa foto: 123rf.com