NĂPÂRLIREA, semnal de alarmă!

năpârlirea

Iarna este mai puţin obişnuit ca pisica sau câinele tău să piardă smocuri mari de blană. Năpârlirea excesivă în această perioadă poate fi semnul unei afecţiuni severe care necesită tratament.

O blană lucioasă şi deasă este semnul unui animal sănătos şi curat. Dacă prietenul tău patruped îşi pierde blana frumoasă, iar în zonele golaşe pielea se înroşeşte şi se acoperă de cruste, se impune o vizită la veterinar. De vină ar putea fi hrana veche, alergia la anumite alimente sau afecţiuni interne grave, pentru care este nevoie de analize medicale.

Simptomele alarmante:
► părul vechi cade, fără să crească fire noi de blană;
► pielea se înroşeşte, apar cruste sau răni, uneori puroi;
► animalul se scarpină des şi dă semne de nervozitate;
► blana se desprinde în smocuri mari numai pe numite zone.

Năpârlirea excesivă – Infecţii şi paraziţi

Examinează cu atenţie blana şi pielea animalului tău, să nu aibă purici, dacă a luat contact cu animale fără stăpân. Alergia la saliva puricilor poate declanşa năpârlirea excesivă. De asemenea, infecţia cu stafilococi sau cu dermatofiţi poate duce la pierderea blănii. Dacă apar pete roşii, rotunde, în zonele fără păr, poate fi vorba de o ciupercă de piele. Toate aceste afecţiuni ale pielii pot fi uşor de diagnosticat de către veterinar şi necesită un tratament de durată pentru vindecare.

Năpârlirea excesivă – Afecţiuni interne

Dintre cele mai frecvente boli ale câinelui sau ale pisicii care se manifestă prin năpârlirea excesivă se numără afecţiunile ficatului. Lipsa vitaminelor A, B2 sau PP din alimentaţia animalului tău poate duce la pierderea blănii. Căderea firelor de blană îndeosebi de la nivelul trunchiului şi a membrelor posterioare trădează o dereglare a tiroidei. Insuficienţa renală sau diskinezia biliară se manifestă şi ele prin pierderea blănii încă din prima etapă a bolii. Analizele medicale regulate te vor ajuta să previi afecţiunile grave. Plimbările în aer liber, hrana echilibrată şi periajul sunt esenţiale pentru sănătatea animalului tău şi pentru o blană frumoasă.

►STRESUL, UN INAMIC REDUTABIL

Animalele de casă, în mod special pisicile, năpârlesc puternic când sunt speriate. O nouă locuinţă, zgomotele şi mirosurile stridente, pierderea unui stăpân iubit sau venirea în casă a unui alt animal sunt surse de stres cărora animalul tău nu le poate face faţă singur.

foto: https://stocksnap.io

 

Citește și: De ce câinele tău răstoarnă castronul cu apă și cum îl dezveți!