A murit actrița Florina Cercel! S-a stins din viață la 76 de ani. A fost răpusă de o boală cumplită

A murit actrița Florina Cercel! S-a stins din viață la 76 de ani. A fost răpusă de o boală cumplită

Vești triste din lumea cinematografiei! Actrița Florina Cercel a murit în această dimineaţă la 76 de ani. Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ. În cariera sa, marea actriță a jucat peste 100 de roluri în filme şi piese de teatru, potrivit observator.tv.

 

Informația a fost confirmată și de actorul Armand Calota. „Offff…Doamne a murit Florina Cercel!Dumnezeu sa o aiba in paza!”, a scris acesta, alaturi de o imagine cu îndrăgita actrița. 

Marea doamnă a teatrului românesc a fost răpusă de cancer  la plămâniFlorin Condurăţeanu a declarat că Florina Cercel s-a stins acasă, „ştiind că boala canceroasă de plămâni este una dintre cele mai violente forme de cancere”.  Cancerul la plămâni ucide câte un român pe oră. Cancerul la plămâni provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivității bolii și a faptului că este depistat în stadii avansate. Dacă boala este depistată în stadiul al III-lea sau mai târziu, șansele de supraviețuire** ale unui pacientul se află la doar 11%. Un diagnostic timpuriu crește șansele la 55%.

Florina Cercel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan (1964), notează tnb.ro. În cei peste 50 de ani de carieră, a avut peste 100 de roluri în teatru, film şi radio.

Florina Cercel a crescu în sărăcie

Florina Cercel, nu de puțini confundată cu Spania Fieraru din telenovelele „Inimă de țigan” și „Regina”, a moștenit de la părinții săi talentul artistic. Tatăl ei a fost prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală, iar mama, actriță. Deși a trăit în sărăcie și a avut o copilărie marcată de lipsuri materiale, ea a fost înconjurată de dragostea familiei, iar asta a compensat cumva toate neajunsurile.

„Când am venit pe lume era război. Când am început să deschid ochii mai bine era sărăcie, era foamete și, deși părinții mă înconjurau cu dragoste, n-am avut păpuși și jucării. Când am început să descifrez tainele abecedarului am început să mă joc cu personajele închipuite de mintea mea, desprinse din ceea ce citeam. Fiind elevă de liceu, recitam Eminescu, eram prezentă la orice serbare cu scenete de teatru și foarte repede devenise evident pentru familia mea și pentru mine că pasiunea mea era arta dramatică și că voi urma acest drum. Indiferent de adversitatea timpului politic, am fost conștientă că trebuie să merg mai departe și să îmi urmez țelul. De câte ori resimțeam un eșec, mă străduiam și mai mult să continui, gândind că de fapt destinul meu de actriță trebuie să se întâmple aici, în această limbă minunată, care este limba română”, a mărturisit ea pentru Libertatea.

A debutat ca actriţă pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964. În perioada 1965-1973, a jucat la Naţionalul din Timişoara, în piese precum ”Micul infern” de M. Ştefănescu, ”Regele moare” de Eugen Ionescu, ”Mincinosul” de C. Goldoni, ”Aceşti îngeri trişti” de D.R. Popescu. Din 1972 a făcut parte din echipa Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. ”Bacantele” după Euripide, ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, ”Căsătoria” de Gogol, ”Azilul de noapte” de M.Gorki sunt doar câteva dintre piesele în care a fost distribuită pe scena Naţionalului bucureştean.

De asemenea, a fost „Regina” în piesa ”Regele moare” de Eugen Ionescu, în regia lui Victor-Ioan Frunză, prezentată la ”Theatrum Mundi” din Capitală (2002), a jucat şi în ”Camerista” şi ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”.

Citește și: