Mucenici moldovenești sau muntenești? Tu pe care îi preferi?

Mucenici moldovenești sau muntenești? Tu pe care îi preferi?

Se apropie ziua de 9 de ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, când tradiția spune că se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

 

Fie că-ți plac mucenicii moldovenești, însiropați și cu multă nucă, fie că îi preferi pe cei muntenești, fierți, avem pentru tine rețeta perfectă. Compară, cântărește și gătește!

 

Mucenici muntenești

Ingrediente mucenici muntenești:

Pentru aluat:

 

  • 300 g făină
  • un praf de sare
  • 200 ml apă

 

Pentru fiert:

 

  • 2 litri apă
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă a unei citrice
  • esenţă de rom
  • zahăr vanilinat

 

Pentru servit:

 

  • scorţişoară
  • 150 g nucă măcinată

 

1. Din făină, apă şi sare se face un aluat potrivit de tare care se întinde pe masa presărată cu făină şi se decupează cu forma specială. Se lasă la uscat timp de o zi.
2. Apoi, a doua zi, toate ingredientele pentru fiert se pun în oală şi, când fierbe apa, se pun mucenicii.
3. Se lasă la fiert până ce aceştia se ridică la suprafaţă.
4. Se servesc cu nucă măcinată şi scorţişoară.

 

 

Mucenici moldovenești

Ingrediente mucenici moldovenești:

 

  • 1/2 kg făină
  • un cub drojdie proaspătă
  • 70 ml ulei
  • 5 linguri zahăr
  • 250 ml lapte
  • un praf de sare
  • o linguriţă coajă rasă de portocale

 

Pentru servit:

 

  • miere
  • nucă

 

1. Se dizolvă drojdia în puţin lapte cald şi, între timp, se cerne făina, i se face un gol la mijloc şi acolo se pune maiaua.
2. Se adaugă coaja rasă de portocale, sarea, zahărul, uleiul. Se amestecă şi se
frământă până ce aluatul se desprinde de vas.
3. Se modelează aluatul în jurubiţe lungi din care se formează cifra opt, se aşază în tavă şi se lasă la crescut o oră.
4. Apoi, se ung cu lapte și se dau la cuptor pentru 20 de minute. După ce se scot, se ung cu miere şi se presară cu
nucă mărunt pisată.

Sursa foto:Laura Ilie

 

Citește și: Sfințișori de primăvară

Loading...