Motive să cultivi trifoiul roșu. Află despre beneficiile trifoiului roșu

Motive să cultivi trifoiul roșu. Află despre beneficiile trifoiului roșu

Îți oferim câteva motive să cultivi trifoiul roșu, acel trifoi pe care l-ai considerat o buruiană, căci crește și în locuri neamenajate. Iată beneficiile trifoiului roșu.

Beneficiile pentru sănătate ale trifoiului roșu nu sunt o nouă descoperire.

Această plantă este cunoscută pentru valorile sale nutriționale și este folosit în multe zone din Europa și Asia pentru a trata o serie de afecțiuni.

Trifoiul roșu – beneficii și proprietăți pentru organism

De obicei, trifoiul roșu este consumat sub formă de ceai.

Conține mulți nutrienți, printre care vitamina C, calciu, magneziu, crom, niacină, potasiu, fosfor, tiamină.

Este cunoscut și apreciat și pentru conținutul de isoflavine din compoziție care sunt solubile în apă. Acestea acționează ca estrogenii.

Aceste proprietăți ale trifoiului roșu fac ca planta să fie eficientă în perioada premenstruală, bufeuri, osteoporoză, îmbunătățirea circulației și multe altele.

Trifoiul roșu mai este bogat și în antioxidanți, fitosteroli și are proprietăți antiinflamatorii, de aceea ar fi bine să-l ai în casă.

Trifoiul roșu – îngrijirea plantei

Este o plantă ce poate fi îngrijită și de începători în ale grădinăritului.

Crește rapid și te poți bucura de roadele sale până la de trei ori pe an.

Trifoiul roșu are nevoie de un sol bine drenat, ușor acid, cu un pH de 6 – 6,5 pentru a avea producție bună.

Dacă nu ai un sol prea acid, poți adăuga lime.

Planta mai are nevoie de un nivel moderat de potasiu și fosfor în sol.

O poți întâlni și în zonele neamenajate, scăldate de soare, dar poate crește și în zone parțial umbrite.

Semințele se pun în gropițe nu foarte adânc pentru a putea ajuge cu ușurință la suprafața solului. Se udă moderat.

Trifoiul roșu este, la origine, o plantă sălbatică, și se spune că ar proveni din Regatul Unit, loc în care crește din abundență.

Ea poate fi văzută pretutindeni astăzi, chiar și la Cercul Polar Artic.

Florile sale rozalii sunt comestibile. Nu vor fi consumate florile care s-au maronit.

Pentru a le folosi ca alimente sau ca medicamente, florile sunt culese cât sunt colorate. Pentru salate și alte preparate vor fi consumate proaspete.

Pentru ceaiuri, florile de trifoi roșu vor fi lăsate la uscat.

Motive să cultivi trifoiul roșu

1. Eficient la menopauză

Vine în ajutorul femeilor, mai ales, cu un impact deosebit asupra hormonilor. Isoflavonele din compoziție acționează ca estrogeni, ceea ce înseamnă că ajută femeile aflate la menopauză echilibrându-le hormonal.

Reduce bufeurile, durerile în piept, insomnia, stările de dispoziție.

Suplimentele cu trifoi roșu pot reduce multe simptome ale menopauzei, inclusiv colesterolul total, colesterolul rău, nivelul de trigliceride.

La femeile aflate la menopauză sau post-menopauză, consumul de trifoi roșu le-a îmbunătățit starea de sănătate a pielii, scalpului și părului.

Acesta a scăzut semnele pierderii de colagen, de îmbătrânire, de subțiere a firelor de păr.

2. Trifoiul roșu este eficient și în hipertensiune

Având compuși antiinflamatori, planta poate reduce inflamațiile din organism și face bine, în particular, sistemului cardiovascular.

Consumul de ceai de trifoi roșu ajută la echilibrarea tensiunii arteriale.

Acest lucru ajută, implicit, și la prevenirea bolilor coronariene de inimă și a altor probleme ale inimii.

3. Trifoiul roșu și cancerul

Această plantă este asociată cu reducerea riscului de cancer, dar este și important pentru bărbați căci diminuează considerabil riscul de a face cancer la prostată.

Acest tip de cancer este unul dintre cele mai periculoase forme de cancer la bărbați.

Trifoiul blochează anumite enzime care pot cauza mărirea prostatei și multiplicarea celulelor bolnave.

foto

4. Întărește oasele

Osteoporoza afectează milioane de persoane din întreaga lume, dar și foarte multe femei aflate la menopauză.

Studiile arată că această boală este legată de deficiența hormonilor ovarieni la menopauză.

Riscul de a face boala poate fi minimizat printr-o dietă adecvată, bogată în fitoestrogeni isoflavoni.

5. Ajută ficatul

Ficatul este un organ vital, filtrează toxinele din sânge și produce bila să digere grăsimile.

Când funcția principală a ficatului este compromisă, aceste toxine ajung în organism, rețin grăsimile, care vor intoxica corpul și se va ajunge la îmbolnăvire.

Trifoiul roșu stimulează transpirația pentru a ajuta la eliminarea toxinelor prin piele.

Este eficient în tratarea unor boli precum eczemele, acneea, psoriazisul, ajută la slăbit.

6. Tratează infecțiile respiratorii

În China și Rusia, trifoiul roșu este folosit în tratarea infecției și congestiei respiratorii, în combaterea răcelii, vindecarea rapidă a rănilor, eliminarea retenției de apă.

Calmează spasmele bronhiale cu o cană cu ceai de trifoi roșu înainte de culcare. Va oferi un somn mai bun, va ajuta la eliminarea mucusului din sistemul respirator.

7. Eficient în anxietate

Planta este de ajutor și în anxietate, oferind beneficii emoționale, eliberarea de stres, relaxează.

8. Renunță la fumat cu trifoi roșu

Dacă vrei să renunți la fumat, mestecă flori de trifoi roșu când simți nevoia să iei o țigaretă.

De asemenea, le poți adăuga în mâncărurile pe care le servești.

Efectele sale anti-anxietate te calmează atunci când apare nevoia acerbă de a fuma.

Sursa foto

Save