O biografie incredibilă pentru cel mai atipic rege al României, Suveranul-Playboy care a oscilat permanent între autoritarismul din viața publică și supunerea aproape masochistă din budoar, unde stăpână era numai metresa sa controversată, Elena Lupescu, cea înconjurată de o incredibilă Camarilă, ahtiată după putere și bani.

Priapicul personaj, obsedat și de alte partenere erotice, pe care i le procura însuși temutul șef al Poliției, Gavrilă Marinescu, a renunțat de trei ori la tron sau la perspectiva acestuia, de două ori voluntar și a treia oară silit, ajungând să-și petreacă restul vieții într-un exil itinerant.

Dar oricâte greșeli va fi făcut, Carol al II-lea rămâne în istorie și cu calitățile sale, cele ale unui om sensibil la marea cultură (pe care a sponsorizat-o sistematic prin prestigioasa instituție a Fundațiilor Regale) și ale unui om vizionar, care a demarat sistematizarea centrului Bucureștiului.

Carol al II-lea (15 octombrie 1893– 4 aprilie 1953) a fost Regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului Rege Ferdinand I al României și al soției sale, Principesa Maria. După accederea la tron a părinților săi, a devenit Principele Moștenitor Carol al României. După drama unchiului tatălui său, Regele Carol I, care nu a putut avea moștenitori direcți, venirea sa pe lume a constituit multașteptatul licăr de speranță a monarhiei române. În egală măsură, și promisiunea implicită a împăcării părinților săi, Ferdinand și Maria, care în mod evident nu se potriveau și formau un cuplu extrem de șubred, ceea ce-l îngrijora nespus de Carol I. Dintru bun început, acesta, primul Suveran al României moderne, a considerat că toți copiii nepotului și moștenitorului său aparțin în primul rând nu părinților lor ci tinerei Monarhii, care trebuia consolidată cu orice preț. De altfel, pentru a sublinia ideea de continuitate a noii familii domnitoare, primul născut al lui Ferdinand și al Mariei a fost numit tot Carol, precum întemeietorul Dinastiei. Principele Carol a fost primul viitor Rege născut în România şi botezat în ritul ortodox.

Detalii pe www.bucatarescu.ro. Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Carol al II-lea, Suveranul controversat și iubirile lui interzise din colecția „Regală”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecțiedisponibile pe www.eintegral.ro.