Ce alegi pentru copilul tău: Montessori sau Waldorf?

Ce alegi pentru copilul tău: Montessori sau Waldorf?

Ai auzit poate de pedagogia Waldorf sau Montessori. Dar poate te gândești care este mai potrivită pentru copilul tău. Sau te gândești dacă nu există și altceva sau nu cumva metoda clasică este cea mai bună. Compară-le și vezi ce i se potrivește mai bine, pentru că fiecare copil e unic.

Asemănări între Montessori și Waldorf

  • Montessori și Waldorf sunt sistemele educaționale care se dezvoltă cel mai repede în prezent.
  • Amândouă se bazează pe ani de experiență cu copii din medii sociale diferite, din întreaga lume.
  • Au un mare respect pentru copil ca entitate spirituală și creativă.
  • Cred în protejarea copilului de stresul pe care îl conferă viața modernă, prin uzul exagerat de tehnologie (televizor, compoter, telefon inteligent).
  • Vor să educe copilul ca întreg, luând în considerație aspectele spirituale,mentale, fizice și fiziologice ale fiecărui copil în parte. Acestea au prioritate în fața programei școlare.
  • Mediul natural este important. În școlile Waldorf și Montessori lipsește plasticul și se folosesc mai mult materiale naturale.
  • Ambele sisteme se bazează pe nevoile copilului și consideră că, astfel, se întâmpină nevoile întregii societăți, ca întreg.
  • Pun accentul pe arte plastice, muzică, dans și teatru.

Diferențe între Montessori și Waldorf

WALDORF: Se dă mai puțină importanță subiectelor academice. Copiilor li se creează o lume de basm. Se pune accentul, mai ales la vârste mici, pe povești, artă, muzică și mai puțin pe citit, scris sau matematică. Activitățile se desfășoară în grup și conduse de un profesor.

MONTESSORI: Dr. Montessori consideră că micuții trebuie să aibă oportunitatea de a-și însuși meșteșuguri tradiționale și a învăța să se descurce în viață de la vârste mici. Astfel, elevii au oportunitatea de a învăța să gătească, să facă singuri curat în sala de clasă, planteze copaci în curtea școlii etc. Lumea reală este preferată fanteziei. Materiile academice nu sunt impuse copiilor, dar sunt predate în așa fel încât devin foarte atractive pentru copii. Se pune accentul pe utilitatea în viața de zi cu zi a celor învățate. Profesorul dă indicații fiecărui copil în parte și verifică ce a făcut. Rămâne la latitudinea copilului ce materie alege să studieze în acel moment, ascultând și de ghidarea profesorului.

Sursa foto: 123rf.com / Cathy Yeulet

Loading...