Mixandrele, flori cu parfum magic

Mixandrele, flori cu parfum magic

Se spune că parfumul mixandrelor are proprietăți afrodiziace și că era iubit de zei. Adevărat sau nu, cert este că aceste flori au un parfum suav și deosebit, care se simte mai puternic în serile calde de vară. Le poți cultiva în grădină, pe lângă ferestrele casei, sau în jardiniere adânci pe balcon.

 

Mixandrele, cunoscute în popor drept micșunele, se numără printre cele mai frumoase și parfumate flori de grădină, cu viață lungă și prosperă. Dacă le priește locul ales de tine, ele se vor înmulți singure de la un an la altul din semințele care cad pe pământ. Mixandrele hibride, obținute în ultimii ani, au culori extrem de variate, de la alb și galben, la roz, violet, roșu sau albastru.

Mixandrele preferă răcoarea

Găsește un loc în grădină parțial umbrit, eventual orientat spre vest sau nord și adăpostit de un gard sau de zidul casei. Micșunelele preferă răcoarea, de aceea le merge cel mai bine în zonele de deal și de munte. Acesta este și motivul pentru care înflorește primăvara devreme, chiar dacă nopțile sunt foarte reci, iar în zilele călduroase, florile ei se deschid după amiaza, când se mai domolește arșița soarelui. Este o floare destul de pretențioasă în ceea ce privește temperaturile, dar și solul. Are nevoie de un pământ bogat în material organic, bine săpat și afânat, prin care apa să se scurgă rapid. Rădăcinile și tulpinile ei pot putrezi ușor, dacă stau într-un sol argilos și plin de apă. Dacă apare un mucegai alb pe frunze, trebuie tratată planta imediat cu soluții speciale pe bază de sulf, pe care le găsești în magazinele fito-sanitare.

Cum se cultivă și cum se înmulțesc micșunelele

Încă din februarie, poți pune semințele la încolțit în jardiniere acoperite cu folie transparentă, să le creezi condiții de seră. Din luna aprilie, semințele pot fi cultivate direct în pământul din grădină, la o adâncime de câțiva milimetri și acoperite cu un strat fin de nisip. Majoritatea speciilor de micșunele sunt bienale, așa că vor înflori abia din cel de al doilea an, dar au viață lungă. În fiecare an se înmulțesc singure din semințe, iar dacă vei cultiva de la început mixandre divers colorate, vei avea o paletă largă de nuanțe.

5 secrete de care trebuie să ții cont

  • alege mixandre cu flori bătute și pline de parfum, care sunt mult mai spectaculoase decât soiurile cu flori simple;
  • transplantează micșunelele în grădină într-o zi noroasă, pentru că soarele va afecta puternic plantele tinere, crescute la umbră în casă;
  • amestecă pământul din grădină cu nisip înainte de a planta mixandrele;
  • udă mixandrele câte puțin dimineața devreme în perioadele caniculare, pentru că nu suportă pământul uscat la rădăcină;
  • nu uda niciodată micșunelele pe frunze, pentru că riști să favorizezi apariția mucegaiului.

sursa foto: 123rf.com