Micii, vedetele grătarului de 1 Mai, cu monoglutamat de sodiu și carmin

Micii, vedetele grătarului de 1 Mai, cu monoglutamat de sodiu și carmin

Se apropie zilele de sărbătoare, când mulți vor alege să iasă la grătar pentru a petrece cu familia și prietenii. Dar înainte de a cumpăra micii pentru masa festivă, e bine să știi rezultatele studiului realizat de specialiștii APC.

 

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale din țară 25 tipuri de mititei și a realizat un studiu pentru a atrage atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Cercetarea a fost realizată de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

Top 10 mititei după conţinutul de carne:

1. Valmar de la Pleşcoi – mititeii din oaie şi vită: 90% carne;
2. Galli Gallo – mititeii din carne de curcan: 85% carne;
3. Auchan – mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită: 83,68% carne;
4. Mega Image – mititeii din carne de porc şi vită: 83% carne;
5. Agro Ardeal – mititeii din carne de porc şi vită: 82% carne;
6. Cora – mititeii din carne de vită şi porc sau din carne de vită şi oaie: 77% carne;
7. Smithfield – mititeii din carne de porc, vită şi oaie: 72% carne;
8. Angst – mititeii din carne de vită şi berbecuţ: 72,63% carne;
9. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vită, porc şi oaie: 71,5% carne;
10. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc şi vită: 61,5% carne.

Așadar, conținutul de carne la produsele analizate variază între 61,5% și 90%. De asemenea, menționează APC, la 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.

Cum să alegi micii

„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5-7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0-4 grade Celsius) pe perioada valabilităţii.' (conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC)

Credit foto: 123rf