Dacă organismul tău nu absoarbe corect nutrienții din hrană și nu elimină bine toxinele acumulate, corpul tău va acumula grăsime în celule și poate activa reacții inflamatoare. Simptomele problemelor digestive ca balonarea și constipația pot fi combătute natural printr-o variantă ayurvedică.

În ce constă această metodă

Una dintre cele mai eficiente și ușoare modalități este să îți îmbunătățești digestia consumând apă caldă spre fierbinte pe parcursul întregii zile. Dr. J.R. Raju, unul dintre cei mai cunoscuți terapeuți ayurvedici din lume, a promovat această variantă în Statele Unite ale Americii încă din anii 80, după ce a fost șocat să constate câte toxine aveau acumulate în corp persoanele pe care le consulta. Metoda a dat rezultate foarte bune. Persoanele și-au îmbunătățit digestia și au scăpat și de mai multe kilograme în plus.

În prezent, varianta este recomandată și de Tina Paymaster, terapeutul american certificat Ayurvedic, axat pe alimetația emoțională, sănătatea digestiei, stres și anxietate.

Căldura este importantă în alimentație, în absorbția nutrienților și în eliminarea toxinelor

Conform principiilor ayurvedice, tot universul reprezintă îmbinarea celor cinci elemente: pământ, aer, foc, apă și spațiu. Aceste cinci elemente sunt grupate în: Vata (spațiu și aer), Pitta (foc și apă) și Kapha (pământ și apă). Iar pentru digestie și metabolism cheia este Pitta, care le influențează prin energia focului. Din acest motiv căldura este importantă în alimentație, în absorbția nutrienților și în eliminarea toxinelor acumulate.

Cum să procedezi

Tot ce trebuie să faci este să fierbi apă timp de 5-10 minute, apoi o păstrezi într-un termos. Bea câte puțin la fiecare jumătate de oră până seara, în jurul orelor 6 – 7 p.m. Ai grijă să nu bei prea multă apă în timpul meselor principale, pentru a nu îngreuna digestia prin diluarea acidului gastric!

Poți îmbunătăți și mai mult digestia

Dacă dorești, poți adăuga o linguriță de semințe de fenicul, un sfert de linguriță de chimion și un sfert de linguriță de semințe de coriandru direct în termos. Le lași în apă pe parcursul zilei, pe când bei din când în când.

Credit foto: Shutterstock