Rafila vine cu reguli noi legate de purtarea măștii: ”Nu poți să păstrezi masca 8 ore. La o oră – două trebuie să respire normal, fără mască”

procentul populatiei cu risc infectata in Romania

În condițiile în care a devenit obligatorie purtarea măștii în spații închise, medicul Alexandru Rafila, președinte al Societății de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a venit cu mai multe lămuriri legate de purtarea acesteia. Unele dintre ele chiar sunt o noutate.

Rafila a spus răspicat la Antena 3 că măștile chirurgicale, de unică folosință, nu pot fi folosite de mai multe ori.

„Măștile de unică folosință, chirurgicale, sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată.”, a spus prof. dr. Rafila.

Apoi, profesorul a spus că la o oră – două ar trebui să ne dăm masca jos și să respirăm normal: ”Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră – două, trebuie să respiri normal, fără mască”.

De asemenea, acesta a atras atenția că măștile chirurgicale se poartă doar o singură dată, după care se aruncă cu grijă pentru a evita contaminarea.

Într-o altă intervenție de la același post TV, profesorul Rafila a mai spus că „Așa cum arată lucrurile acum, 1 iunie vine cu relaxare suplimentară”.

Câți infectați cu covid-19 au fost raportați azi

Menționăm că marți, 26 mai, au fost raportate 146 de cazuri de coronavirus, în România, bilanțul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 ajungând la 18.429.

Dintre persoanele confirmate pozitiv cu noul coronavirus, 11.874 au fost declarate vindecate și externate. La ATI, în acest moment, sunt internați 181 de pacienți.

Până acum, au murit 1210 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19.

Vezi și ALERTĂ! Circulă pe piață NOI TIPURI DE MĂȘTI care NU protejează de Covid-19. Avertismentul autorităților. Ai și tu așa ceva acasă?

Citește și: