Majoritatea copiilor suferă de ATCP. Al tău e afectat?

Majoritatea copiilor suferă de ATCP. Al tău e afectat?

Un nou sindrom face ravagii printre copiii noștri: ATCP. Foarte mulți copii suferă de acest sindrom. Dacă nu este tratat la timp, urmările pot fi dezastruoase. Vestea bună este că poate fi vindecat foarte ușor. Trebuie să faci numai un lucru.

ATCP este prescurtarea de la Angered Temper Choleric Progression reprezintă un ansamblu de tulburări de comportament la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, care se pot recunoaște prin următoarele caracteristici specifice:

• nivel ridicat de neadaptare familială sau socială (agresivitate, nervozitate excesivă, timiditate, minciună, gelozie fraternală, șantaj emoțional la adresa celor din familie sau anturaj, somatizare corporală, limbaj lipsit de respect etc.);

• relații proaste cu cei din jur, ajungându-se la violență verbală, chiar fizică; sau la celălalt pol – la neîncredere majoră în sine.

ATCP, sindromul copiilor neglijați

Dar, și mai bine sindromul ATCP ar putea fi tradus ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții, pentru că aceasta este cauza care îl provoacă. Știm că părinții își iubesc copiii, dar, de multe ori, ei reacționează atunci când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Petrece minimum o oră de calitate cu copilul tău

Un grup de inițiativă format din vedete (Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae ), parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție lansează un apel către părinții din România -Petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri'. Un lucru atât de simplu poate avea un efect atât de important în viața copilului tău. Renunță la un serial sau chiar la a avea o casă impecabilă pentru a sta cu el. De fapt, îl poți implica și pe el în treburile casnice timp de o jumătate de oră pe zi. Învață-l lucruri practice și faceți împreună ceva. Dar nu te concentra pe rezultat (cum ar fi să nu mai rămână nicio urmă de praf), ci pe a interacționa cu el. Așa poți avea și discuții interesante și îl vei cunoaște mai bine.

Sursa foto: 123rf.com / ulkas