Ludovic Orban:„ Suntem pe un plafon, cu o ușoară tendință de descreștere. Nu pot să spun că am trecut de vârf”

Ludovic Orban:„ Suntem pe un plafon, cu o ușoară tendință de descreștere. Nu pot să spun că am trecut de vârf”

Întrebat de ce se iau măsuri de relaxare dacă nu am atins încă vârful epidemiei de coronavirus, premierul Ludovic Orban a explicat în ce fază se găsește în acest moment România. El a declarat luni seara, într-o conferință de presă,  că suntem pe un plafon, cu o ușoară tendință de scădere, dacă se iau în calcul descreșterea numărului de îmbolnăviri și a numărului de cazuri active.

„Suntem pe plafon, cu o ușoară tendință de descreștere. Uitați-vă și la numărul de persoane care sunt infectate. Adică scădem din numărul de persoane diagnosticate pozitiv, numărul de persoane care s-au vindecat. Așa se face evaluarea, cu o ușoară tendință… Avem niște mici zimți, dar, dacă faci media, poți să constați evoluția, iar evoluția e într-o ușoară descreștere ca număr de îmbolnăviri și ca număr de cazuri active. […] Nu pot să spun că am trecut de vârf. Am trecut de Paști cu bine. […] 1 mai, ne-a ajutat și vremea, nu s-a dus lumea masiv în spații verzi sau în zone turistice, am trecut bine și de 1 mai. Depinde de comportamentul nostru dacă menținem acest trend, care, după părerea mea, tinde spre descreștere. 15 mai e o dată pe care am considerat-o potrivită în funcție de evoluția cazurilor și de prognozele care sunt făcute de epidemiologi”,  a declarat premierul Orban.

Șeful executivului a spus că fiecare măsură de relaxare a restricțiilor care va fi luată după 15 mai trebuie evaluată, astfel încât să nu apară o creștere a cazurilor de infectări.

„Trebuie să menținem anumite restricții pentru că nu a trecut pericolul, chiar nu a trecut, trebuie să fim atenți la alte țări europene care iau decizii de relaxare un pic mai repede decât noi, înainte de 15 mai. Pentru orice măsură o să evaluam impactul epidemiologic, pentru că nu ne putem permite să crească numărul de infectări', a spus premierul.

Orban a precizat că există o tendință de descreștere a cazurilor de infectări și că în ultimele zile numărul persoanelor vindecate este mai mare decât al celor confirmate cu COVID-19.

Citește și: