Tu și partenerul tău sunteți pe aceeași lungime de undă?

Poate că tu te gândești la ideea de a-ți întemeia o familie, dar ești sigură că și el vrea același lucru? Oamenii încep să își dorească o familie atunci când devin maturi din punct de vedere emoțional și când simt că sunt pregătiți să își asume responsabilități mai mari: creșterea unor copii, de exemplu. În cele mai multe cazuri, vârsta biologică nu e echivalentă cu nivelul de maturitate al persoanei respective, așa că e posibil să ai un iubit care și-ar putea dori să mai „copilărească” o vreme înainte să ia în considerare ideea de a avea el însuși copii.

Cum stai cu finanțele?

Copiii și familia vin la pachet și cu foarte multe cheltuieli: bani pentru grădiniță, pentru bonă (în cazul în care nu o să ai cu cine să îl lași după cei doi ani de concediu), pentru medici și așa mai departe. În plus, nu o să mai poți sta cu chirie, va fi nevoie să iei în considerare serios ideea de a cumpăra o casă și ar trebui să te gândești în avans și cum vrei să o cumperi: cu banii în mână sau cu un credit de tip Prima Casă? Nu e un capăt de lume dacă nu ai disponibilă varianta bani cash, creditul Prima Casă e o variantă la fel de bună, iar printre avantajele lui se numără și avansul (doar 5%), dobânda (destul de mică, ROBOR la trei luni + marja de maximum 2%), dar și taxele notariale mai mici decât ale unui credit ipotecar, de exemplu. Majoritatea cuplurilor apelează la această variantă, deci dacă te tentează ideea, ai putea să începi să cauți deja informații despre condițiile și despre documentele pe care trebuie să le conțină dosarul tău.

Care e traseul tău profesional în acest moment?

Un alt lucru pe care trebuie să îl iei în considerare e și traseul tău profesional. Compania în care lucrezi promovează un program flexibil sau e genul de companie în care munca peste program e la ordinea zilei? Riști să ratezi o promovare cât vei sta acasă cu cei mici? Ești pregătită să te retragi doi sau mai mulți ani din viața profesionala? Există o mulțime de întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să decizi că vrei un copil, mai ales dacă până acum ai pus mereu pe primul plan cariera. Un copil îți schimbă invariabil viața. Prin urmare, va trebui să fii pregătită să îți reorganizezi prioritățile și să lași cariera, cel puțin pentru o perioadă, pe locul doi.

Pe cine te poți baza?

Nu pune la îndoială ajutorul pe care ți l-ar putea oferi familia ta și a partenerului tău. Dincolo de avantajele evidente (cum ar fi posibilitatea de a-i lăsa cu ei pe cei mici atunci când tu nu poți fi prezentă), există și alte beneficii: familiile voastre vă pot oferi sprijinul lor moral sau financiar atunci când veți fi nevoiți să navigați prin posibile situații grele sau perioade mai dificile. Așa că ați putea, de exemplu, să vă cumpărați o casă sau un apartament într-o zonă nu foarte îndepărtată de cea în care locuiesc părinții și rudele mai apropiate. Relațiile cu membrii familiei rezistă, desigur, și la distanță, dar ajutorul pe care ți l-ar putea oferi aceștia atunci când vine vorba de copii ar fi mult mai palpabil dacă s-ar și afla în apropiere.

O familie implică multă responsabilitate, dar dacă îți aloci puțin timp pentru a-ți răspunde sincer întrebărilor de mai sus și pentru a cântări răspunsurile găsite, îți poți da seama mult mai ușor dacă ești sau nu pregătită pentru a face acest pas.

Foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu BCR