Locuiești cu fiica sau fiul adult? Cum să vă împăcați

Locuiești cu fiica sau fiul adult. Bărbat supărat pe canapea. În spate, sunt părinții lui nemulțumiți

Locuiești cu fiica sau fiul adult? În Occident există ideea că odrasla trebuie să părăsească cuibul când ajunge la maturitate. În schimb, la noi este ceva obișnuit să locuiești cu copiii chiar și după ce devin adulți. Totuși, această conviețuire nu este lipsită de provocările ei. Află de la psihologul nostru cum să le faci față.

Locuiești cu fiica sau fiul adult? Nu ești singura. Aproape 70% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani din România stau în continuare cu părinții sau sunt ajutați de ei într-o formă sau alta – primesc alimente de acasă, bani etc. În schimb, 50 % dintre femeile de această vârstă sunt independente, arată un sondaj realizat în anul 2017. Acest fapt este favorizat atât de condițiile economice, cât și de cultura noastră care ține mai legați membrii unei familii. Nu este bine sau rău în sine, dar fiecare situație aduce cu ea niște probleme specifice.

Citește și: Locuiești cu părinții și la maturitate. Cum te împaci cu ei

Locuiești cu fiica sau fiul adult. Cum să nu aveți (prea multe) conflicte

Pentru ca să nu existe conflicte, psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu vă dă câteva sfaturi: ”un părinte care locuiește cu fiica sau fiul care este, la rândul lui adult, trebuie să învețe să nu critice, să nu fie intruziv și să accepte că fiecare în viață ia propriile decizii. Este bine să respecte intimitatea adultului tânăr. În genere, fiecare dintre ei trebuie să se conformeze unor reguli stabilite în comun pentru binele fiecăruia. De exemplu, fiul anunță dacă întârzie sau lipsește de acasă. Participă activ la cheltuieli. Face cumpărături. Îl ajută în caz de probleme medicale. Părintele nu dirijează bugetul fiului. Nu-i impune ora de venire acasă. Se retrage dacă acesta are musafiri. Are o atitudine discretă, nu critică etc.”, spune specialistul.

Citește și: 5 schimbări minore și accesibile care te pot face să simți că locuiești într-o casă nouă

Locuiești cu fiica sau fiul adult. Ce motive de ceartă pot apărea

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Apar disensiuni atunci când părintele își pierde sentimentul de utilitate. Începe să se simtă tolerat sau vede că mai mult încurcă. Pot să se iște certuri și când tânărul se simte criticat și începe să se apere. Îi sfătuiesc pe amândoi să-și rezolve divergențele pe cale amiabilă. Chiar dacă fiecare are programul lui, ar fi bine să petreacă timp împreună pentru a crea sentimentul de familie. Îi recomand tânărului să citească ”Psihologia vârstei a treia și a patra” scrisă de Gabriela Maria Man. Înțelegând prin ce transformări trec vârstnicii și care sunt prejudecățile legate de ei, le va fi mai ușor să gestioneze relația cu ei și vor avea mai multă răbdare.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com