Planta numită leurdă (latină Allium ursinum), cunoscută în mod tradițional ca usturoi sălbatic, crește în principal în zonele montane mai înalte.

Dar ea poate fi găsită și în zona de pădure, în zonele de semiumbră. Vei vedea un minunat covor de un verde deschis cum se așterne în calea ta.

O poți culege după ce trece zăpada, prin martie – aprilie, chiar luna mai. Se spune că proprietățile sale le întrec pe cele ale usturoiului.

Leurda sau usturoiul sălbatic se caracterizează printr-o aromă puternică și ușor piperată.

Cu ajutorul acestor plante vei fi plină de energie

Această plantă vindecătoare poate fi adunată din martie până în mai.

Dacă o folosiți în scopuri medicinale, ar fi mai bine să o adunați în primăvară, înainte ca ea să înflorească și ar trebui să alegeți mereu partea proaspătă a plantei situată deasupra solului.

Din aprilie până în iunie, puteți folosi bulbul de usturoi sălbatic și frunzele tinere.

Bomba de usturoi sălbatic, care este folosită și în preparate medicinale, ar trebui să fie adunată în luna august.

Leurda sau usturoiul sălbatic – 7 beneficii pentru organism

Leurda sau usturoiul sălbatic este bogată în minerale și vitamina C, deci poate ajuta în diferite probleme de sănătate.

Frunzele conțin o cantitate mai mare de vitamina C decât bulbul, astfel încât oamenii folosesc cea mai mare parte frunzele usturoiului sălbatic.

1. Leurdă pentru colesterol ridicat și tensiune arterială

Frunzele sale sunt cele mai bune când sunt încă tinere, din cauza prezenței mineralelor benefice.

Este recomandat persoanelor care suferă de nivel ridicat de colesterol și trigliceride în sângele lor, precum și hipertensiune arterială.

Această plantă are un efect benefic asupra arterelor și poate preveni, de asemenea, ateroscleroza.

2. Leurdă pentru inflamații și infecții

Consumul de leurdă are și un efect benefic asupra paraziților din intestine.

Acesta previne intestinele de iritații și, de asemenea, protejează organismul de răceli și gripă.

Ajută la tratamentul bronșitelor, deoarece curăță căile respiratorii, ameliorează respirația și scade tusea.

Detoxifiere cu verdețuri de primăvară

3. Leurdă pentru ulcer gastric și gastrită

Leurda este, de asemenea, recomandată persoanelor care au probleme cu ulcerul gastric.

Ea are un efect tranchilizant asupra stomacului iritat și cu dureri cauzate de ulcere.

4. Leurdă pentru inimă

Planta are capacitatea de a face vasele de sânge mai elastice, ceea ce are un efect pozitiv asupra funcției inimii.

Împiedică atacul cardiac, deoarece protejează inima într-un mod care întărește și întinerește țesutul muscular al inimii.

5. Leurdă pentru piele

Este ideală pentru toți cei care suferă de piele problematică, procese inflamatorii pe piele, iritații ale pielii, eczeme și dermatită. Poate fi folosită la baie.

6. Leurdă ca agent de curățare a organismului

Proprietățile vindecătoare ale usturoiului sălbatic sunt, de asemenea, eficiente pentru curățarea organismului de toxine.

Mai precis, usturoiul sălbatic curăță ficatul, rinichii, intestinele și vezica biliară.

Untișorul este vestitorul dietei de primăvară

Printre cele menționate mai sus, leurda sau usturoiul sălbatic poate fi folosită și pentru următoarele probleme de sănătate:

– anemie

– îmbătrânire

– micoza unghiilor

– ameliorează infecțiile urinare

– scade balonarea și gazele

– îmbunătățește digestia

– previne osteoporoza

– este ideală pentru reumatism și artrită

– poate reduce durerea articulațiilor

– astm, alergii

– combate efectele secundare ale antibioticelor

– felbită, tromboflebită

– micoză vaginală.

7. Leurda în cancer

Deși nu s-au făcut multe studii pentru a dovedi cu exactitate efectul leurdei în cancer, datele preliminarii arată că aceasta este eficientă.

Stimulează sistemul imunitar, distruge celulele maligne căci anumiți compuși pe bază de sulf din compoziție au acțiune antitumorală.

Seleniul și germaniul din leurdă au efect antitumoral.

Se recomandă consumul pe termen cât se poate mai lung a 100 gr de leurdă proaspătă pe zi.

Untișorul, izvor de vitamine și minerale

Rețete cu leurdă

1. Suc de usturoi sălbatic

Pentru prepararea acestui suc, ai nevoie de frunze de leurdă pe care să le tai fin și să storci sucul din ea folosind un storcător sau un filtru.

Păstrați sucul obținut într-o sticlă mică sau în borcan de sticlă.

Puteți consuma 1 linguriță de suc de leurdă de trei ori pe zi pe care îl veți adăuga într-un pahar de apă, ceai sau iaurt.

2. Miere de leurdă

Pentru a pregăti mierea de leurdă sau usturoi sălbatic, veți avea nevoie de sucul preparat în rețeta de mai sus, pe care îl veți adăuga în miere naturală.

Se amestecă ingredientele în următoarea cantitate: 300 ml de suc de usturoi sălbatic în 1 kg de miere.

Puteți consuma 1 lingură de miere de usturoi sălbatic, de 3 ori pe zi, cu puțină apă.

3. Vin roșu de leurdă

Pentru prepararea acestui vin aveți nevoie de următoarele ingrediente:

– 50 g frunze de leurdă

– 250 ml de vin alb

Puneți frunzele de usturoi sălbatic tăiate fin într-un castron și turnați peste ele vinul alb. Se acoperă și se filtrează după 20-30 minute.

Consumați vinul obținut în porții mici, în timpul zilei.

Vinul de usturoi sălbatic este ideal pentru descompunerea mucusului acumulat în plămâni și a secreției acestuia.

9 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de pelin

4. Tinctură de leurdă (picături de usturoi sălbatic)

Pentru prepararea acestei tincturi aveți nevoie de următoarele ingrediente:

– 20 de frunze de usturoi sălbatic

– 1 l de brandy de struguri

Puneți frunzele de usturoi tăiate fin într-o sticlă și apoi toarnă peste ele brandy de struguri.

Lăsați să se odihnească timp de 20 de zile într-o sticlă închisă la culoare, cu dop și mai agitați sticla din când în când.

Apoi se filtrează lichidul obținut și se toarnă într-un vas de sticlă închisă la culoare și cu un capac. Se păstrează într-un loc întunecat.

Puteți consuma 1 linguriță din această tinctură dimineața și seara. Puteți să-l adăugați în jumătate de pahar de lapte rece sau iaurt.

5. Unt de leurdă

Pentru prepararea untului cu leurdă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

– 50 g frunze de usturoi sălbatice

– 750g de unt

– sare și piper negru, dacă doriți

Se amestecă frunzele de usturoi sălbatic mărunțite cu unt top topit.

Apoi puneti cateva sare și piper negru dacă doriti și amestecati totul bine.

Puneți amestecul la frigider pentru a putea reveni la starea sa solidă. Se folosește la fel ca în untul obișnuit.

Precauții

Leurda se va consuma cu moderație, în doze mici la cei cu gastrită hiperacidă, colită, dispepsie.

Poate produce stări de atonie, tulburări digestive, balonare, greață la persoanele sensibile.

Leurda este contraindicată la femei pe perioada alăptării, schimbă calitatea laptelui și poate provoca colici la bebeluș.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto