Leucemia limfocitară cronică este cel mai frecvent cancer de sânge al adultului

leucemia limfocitară cronică

Leucemia limfocitară cronică afectează aproximativ 3.200 români. În fiecare an, sunt diagnosticate cam 900 de cazuri noi. Leucemia limfocitară cronică (LLC) apare cel mai frecvent la pacienții vârstnici care suferă, de asemenea, de numeroase comorbidități.

Leucemia limfocitară cronică este una dintre formele grave de cancer de sânge. Apare frecvent la vârstnici, persoane la care se asociază numeroase comorbidități, precum hipertensiunea arterială. afecțiuni cardiace, fibrilație atrială, accident vascular- cerebral (AVC). Nevoile de tratament și de îngrijire ale pacienților sunt mari. Din păcate, numărul medicilor specialiști este insuficient. În România există doar 260 de hematologi.

Leucemia limfocitară cronică se caracterizează prin acumularea progresivă și anormală de celule albe în sânge, măduva osoasă și țesutul limfatic. Jumătate dintre cazuri nu au simptome. Prin urmare, boala poate fi descoperită uneori doar întâmplător și în stadii avansate.

În ciuda eforturilor depuse de oamenii de știință, cauza bolii rămâne o necunoscută. Factorii de risc sunt: expunerea la unele produse chimice utilizate în agricultură/ în mediul industrial, factori de mediu, asocierea cu anumite infecții virale, factori genetici (antecedentele familiale – LLC are una dintre cele mai mari predispoziții moștenite pentru malignități hematologice – aproximativ 10% dintre pacienții care dezvoltă LLC au un istoric familial de boală). Printre simptomele LLC se numără transpirațiile nocturne, anemia, febra, durerea abdominală și pierderea în greutate.

Diagnosticul precoce este vital

'Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă limfoproliferare cronică. Este foarte important ca boala să fie corect diagnosticată. În prezent, managementul corect presupune cunoașterea anumitor particularități atât ale bolii, cât și ale pacientului. În acest sens, pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la un diagnostic precis, odată ce există suspiciunea.

De multe ori, în clinicile noastre primim pacienții tardiv, cu faze avansate ale bolii. Când terapia nu mai este atât de eficientă. Diagnosticul necesită, în primă fază, o analiză a celulelor din sânge. Deoarece, cel mai frecvent, pacientul este depistat cu limfocitoză (creșterea numărului de limfocite). Însă aceste limfocite trebuie identificate țintit cu ajutorul markerilor standardizați.

Primul pas este orientarea pacientului către un serviciu care poate să ofere acest diagnostic și să confirme că pacientul are clona de leucemie limfocitară cronică. Diagnosticul se face în centrele universitare în care se derulează și subprogramul de diagnostic al leucemiilor acute (susținut de CNAS).', a explicat conf. dr. Horia Bumbea, vicepreședinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.

Tratamentul pentru leucemia limfocitară cronică e personalizat

Dintre cei 900 de pacienți nou diagnosticați în fiecare an, o treime necesită tratament imediat. O tremie trebuie urmăriți. Iar restul nu vor avea nevoie de tratament. Există un subgrup variabil, de 5 – 15%, cu risc genetic crescut de răspuns inadecvat la linia de tratament clasică. Ce cuprinde chimioterapie în combinație cu imunoterapie. Acești pacienți trebuie identificați încă din momentul diagnosticului. Mai sunt pacienți care au alți factori de risc, genetici, care trebuie identificați la începerea tratamentului. În plus, în funcție de comorbiditățile care apar frecvent, trebuie aleasă terapia adecvată.

Terapiile inovatoare au beneficiu maxim pentru pacienți

În prezent, tratamentul s-a schimbat radical. Noile terapii oferă un răspuns profund. De aceea, trebuie utilizate corect, la pacientul care va avea un beneficiu maxim de pe urma lor.

'În ultimii ani, avem multe medicamente noi în piață (zeci numai în ultimii 3 ani, doar în Hematologie). Cred că ne trebuie și diagnostic specific, complet și complex pentru aceste cazuri. Ca să oferim pacienților acele molecule noi de care au nevoie, în funcție de factorii de prognostic.

Profilul genetic și molecular ne ajută să facem tratament personalizat. Dar pentru asta ne trebuie diagnostic complet încă de la început. Și cred că ar trebui să avem și un registru de boală în care să  concluzionăm eficiența tratamentului acestor pacienți.  O bază de date în care înregistrăm toți pacienții din țară cu diagnosticul de LLC, factori de prognostic și cu terapia urmată poate fi folosită pentru a se face o analiză, o monitorizare a fiecăruia dintre ei.

Cred că ar trebui să avem o astfel de abordare pentru toate tipurile de boli. Programul de diagnostic al leucemiilor acute de la CNAS funcționează, are centre clare. Se diagnostichează și se decontează corect. Putem face acest profil molecular și genetic și să avem un diagnostic corect de la început în centrele de excelență. Care au metode, au echipamente și experiență, putând derula în continuare programele naționale.', a afirmat prof. dr. Alina Tănase, președinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.

Investigațiile performante facilitează diagnosticul

Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă leucemie a adultului. Poate fi diagnosticată cu ajutorul unor investigații de performanță, foarte bine stabilite de ghidurile internaționale.

'Este nevoie de imunofenotipare și teste de citogenetică, de biologie moleculară. Care arată care ar fi prognosticul și evoluția acelui pacient, plus răspunsul la tratament. Beneficiul unui tratament adecvat este cel al unui diagnostic corect de la început. O treime dintre pacienți are nevoie de tratamente personalizate. Care lasă în urmă chimioterapia și merg țintă pe mecanismul patogenic.', a susținut prof. dr. Anca Lupu, președinte Societatea Română de Hematologie.

Sursa foto: Shutterstock