Legăturile dintre alimentație și creier

Legăturile dintre alimentație și creier

Trăim consecințele alegerilor noastre la fiecare vârstă, iar comportamentul în alimentație este un factor important pentru sănătate. Mai ales că există legături directe cu activitatea creierului.

 

Performanțele psihice și starea de bine a organismului nostru sunt modulate în mod semnificativ de dieta pe care o avem. În definitiv e și firesc, deoarece toate organele corpului au nevoie de hrană pentru a funcționa. Cum e bine să procedăm, ce să dăm organismului și la ce să avem grijă?

 

O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Când avem o alimentație corectă aceasta are un efect benefic asupra creierului și este o metodă prin care putem avea o viață lungă cu o activitate cerebrală limpede. Doctor Ioana Mîndruță, medic primar neurolog explică: 'Ce ne face deseori să ieșim din disciplina unei vieți de calitate este stresul. Iar în creier zona care se ocupă de emotivitate și care modulează și procesează emoțiile este un circuit foarte complex care se ocupă și de controlul activității digestive. De aceea, nu este ușor ca în condițiile în care emoțiile scapă de sub control să apelăm la obiceiuri alimentare nesănătoase. De asemenea, există conexiuni între creier și activitatea digestivă cu dublu sens. Adică, suferința tractului gastro-intestinal are loc nu doar dacă este o suferință a creierului, ci și invers. Suferințele intestinale pot influența și ele activitatea cerebrală.'

 

Mâncarea poate combate stresul

Principala armă împotriva stresului, supranumit și 'boala secolului', este stilul de viață sănătos. 'În condiții de stres obișnuim să alegem produse cu un conținut ridicat de grăsimi și de dulciuri. Dulciurile pot calma anxietatea, dar reconfortează doar pe moment! Pentru a avea efecte benefice cu o stare bună pe termen lung, trebuie îmbinate exerciul fizic și alimentația sănătoasă. Și este dovedit că alimente precum fructele, legumele și iaurtul cu probiotice se situează în topul ierarhiei unei alimentații sănătoase din punctul de vedere al aportului de nutrienți esențiali și cu un număr redus de calorii.', a declarat, în cadrul unui recent eveniment, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

 

Iaurtul îmbunătățește memoria

Fosfolipidele, grăsimile bune din iaurturi, sunt indicate pentru o memorie mai bună. Iaurtul este un aliment multifuncțional recomandat atât copiilor, cât și adulților, poate fi ușor introdus într-o dietă obișnuită, dar și într-una de slăbire, și influențează pozitiv mediul intestinal microbiotic.

 

Ciocolata, un tonic pentru neuroni

Principala sursă de energie pentru organism sunt carbohidrații, iar dacă aportul nu este suficient, în cele din urmă va suferi și creierul. Este bine ca 55% din aportul zilnic de calorii să fie asigurat de carbohidrați, însă dacă se resimte o capacitate scăzută de concentrare, o bucată de ciocolată poate fi un tonic eficient pentru neuroni. Nu degeaba se spune că ciocolata poate da mai multă energie.

 

Excesul de cafea poate da anxietate

Una dintre cele mai răspândite băuturi din lume, cafeaua, deși are un gust bun, aromat, conține antioxidanți și are numeroase beneficii, poate avea și efecte negative serioase dacă este consumată în exces. Specialiștii internaționali susțin că în cantități prea mari, cofeina poate duce la stări de anxietate, atacuri de panică și poate accentua stările de depresie.

 

Știai că…

… Societatea de Psihologie Nord Americană a clasificat cele mai frecvente semne ale stresului, în ordinea incidenței lor, și pe locul al doilea (după durerile de cap și de spate, tensiunea musculară, care sunt pe primul loc) sunt afectarea zonei digestive, durerile de stomac, gura uscată și colonul iritabil? De asemenea au mai fost menționate scăderea apetitului, scăderea imunității, anxietatea, scăderea libidoului. Toate acestea fac parte dintr-o reacție de autoapărare a organismului.
… specialiștii în neuroștiințe consideră că deprinderile alimentare se învață cel mai ușor la vârsta de 3 și 5 ani și tot atunci se dezvoltă apetitul pentru dulciuri?

 

Credit foto: Shutterstock