Leacuri care combat efectele poluării recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Leacuri care combat efectele poluării. Mahonia aquifolium

Industria actuală folosește mai mult de 80 000 de substanțe chimice sintetice. Multe dintre acestea sunt dăunătoare și ajung să ne polueze aerul, apa sau mâncarea. Se găsesc și în produsele de curățat, în cosmetice și în alte obiecte pe care le folosim zilnic.

Efectele poluării sunt vizibile. Există mai multe boli pulmonare, mai multe alergii și mai multe boli cardiovasculare, neurologice și de piele cauzate de expunerea la substanțe toxice decât în trecut. Vestea bună este că putem folosi remedii naturale pentru ca să eliminăm din corp substanțele dăunătoare și să ne curățăm aerul de apartament cu ajutorul plantelor.

Citește și: Citește bine pe cutie! Unele conserve de ton din România sunt contaminate!

Leacuri care combat efectele poluării. Mahonia elimină toxinele

– este o plantă originară din America de Nord. Ajută la eliminarea toxinelor din organism, precum și bacteriile sau infecțiile fungice care pot ajunge în corpul nostru prin mâncare, apă sau aer. Rădăcina de mahonia conține substanțe puternic antioxidante care elimină radicalii liberi. Este bine să folosești preparatele standardizate cu extracte de mahonia.

Citește și: Cosmeticele și detergenții, la fel de periculoase precum gazele de eșapament

Leacuri care combat efectele poluării. Sarsaparilla menține sănătatea

Sarsaparilla este o plantă folosită de populațiile native din America de Sud și Centrală de mii de ani. Ajută și ea la eliminarea toxinelor din organism, în timp ce întreține, în general, sănătatea și dă energie. Noi cercetări arată că rădăcina de Sarsaparilla ”purifică sângele, acționează ca tonic și diuretic”. Cercetătorii au identificat mai multe substanțe active care dau aceste proprietăți sarsaparillei. Aceasta conține antioxidanți puternici, substanțe antiinflamatoare și anticancerigene. La noi, se găsește în preparate standardizate în farmacii sau magazine cu produse naturale.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre coenzima Q10, ”fântâna tinereții”

Leacuri care combat efectele poluării. Plante de apartament care ne ajută

Poluarea este și o problemă a locuințelor și a birourilor noastre. Poluanții de interior care afectează sănătatea sunt formaldehida, compușii organici volatili (benzen și tricloretilenă sau TCE), poluanții biologici din aer, monoxidul de carbon și oxizii de azot, pesticidele și dezinfectantele (fenoli) etc. Acește substanțe provoacă diverse simptome (alergii, dureri de cap și oboseală până la tulburări ale sistemului nervos sau cancer). Dar există plante care ajută la purificarea aerului. Iedera este cea mai eficientă atunci când vine vorba de absorbția de formaldehidei. Aloe ajută la creșterea nivelului de oxigen din casa ta. Absoarbe formaldehida, dioxidul de carbon și monoxidul de carbon. Un ghiveci cu o plată de aloe vera este echivalentă cu nouă purificatoare de aer biologice. Planta păianjen absoarbe toxinele din aer, inclusiv formaldehida, stirenul, monoxidul de carbon și benzenul. O singură plantă paianjen este capabilă să filtreze în mod eficient aerul dintr-o cameră de 70 m².

Leacuri care combat efectele poluării. Brusturele previne cancerul

Dr. farmacist Ovidiu BojorFibrele conţinute în rădăcina de brusture sunt capabile să încorporeze și să ducă la îndepărtarea compușilor toxici absorbiţi pe cale orală. Extractele din brusture acționează asupra celulelor hepatice, având acțiune detoxifiantă. De asemenea, inhibă formarea acidului litocolic care este hepatotoxic, mutagen şi potențial carcinogen. Aceste acţiuni au fost demonstrate ştiințific și justifică utilizarea brusturelui ca hepatoprotector, diuretic-depurativ și detoxifiant. Se utilizează rădăcinile despicate și uscate. Se face un decoct din două lingurițe de rădăcină mărunțită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Se mai poate prepara un macerat din patru linguri de rădăcină la un litru de apă. Se lasă să strea timp de 6-8 ore, după care se strecoară. Întreaga cantitate se bea treptat în cursul unei zile,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com