Laptele de capră sau laptele de vacă? Ce beneficii are fiecare și care e mai bun

Laptele de capră sau laptele de vacă? Ce beneficii are fiecare și care e mai bun

Se spune tot mai des că laptele de capră este cel mai bun pentru organism și cel mai ușor de asimilat. Dar prețul lui este mai ridicat! Iată ce beneficii are în comparație cu laptele de vacă și care dintre ele este mai sănătos.

 

Laptele de capră conține mai mult calciu, potasiu și fosfor decât laptele de vacă, dar are un procent mai mic de vitamina B6 și acid folic. Laptele de vacă este mai bogat în fier și zinc, foarte importante în dezvoltarea oaselor și a sistemului nervos.

În ceea ce privește proteinele bune, atât laptele de capră cât și cel de vacă conțin aceleași tipuri de cazeină și lactalbumină, dar laptele de vacă mai are o proteină pe care cel de capră nu o are, și anume βs1-cazeina.

Iar diferența dintre cele două, în ceea ce privește lactoza, este nesemnificativă, doar de 3 mg la 200 ml de lapte. Ca atare, persoanele care au intoleranță la lactoză, nu trebuie să consume niciunul, nici altul.

Colesterolul și grăsimile, la fel de bogate și în laptele de capră

Se crede în mod greșit că laptele de capră este mai sănătos pentru că nu conține colesterol și grăsimi greu de digerat. Orice fel de lapte conține colesterol. Această lipidă de care ne ferim atât de mult azi este o componentă firească a oricărui lapte, indiferent de originea lui.

Diferența constă în faptul că grăsimile din laptele de capră au molecule mai mici, de aceea brânza este mai fină și pare că se topește în gură, și se digeră mai ușor decât grăsimile din lapte de vacă. Pe de altă parte, eter glicerolul important pentru dezvoltarea copiilor este în cantitate mai mare în laptele de capră decât în cel de vacă. De altfel, laptele de la capre coagulează în stomac în proporție mai mică decât cel de vacă și este mai ușor de digerat de către copii și de către persoanele care au probleme cu stomacul.

Valoarea biologică diferă în funcție de hrana animalelor

Dacă vacile și caprele au fost hrănite cu aceleași furaje, valoarea laptelui este aproximativ aceeași. Dar caprele de munte, crescute în aer liber, cu ierburi proaspete și în zone puțin atinse de poluare, vor da un lapte de o calitate net superioară. Pe de altă parte, caprele consumă mai multe tipuri de ierburi și flori decât vacile, ceea ce duce și la o aromă mai plăcută a laptelui, precum și la o compoziție chimică diversă din punct de vedere nutritiv.

Dar fiecare dintre cele două animale ne oferă un lapte bun și hrănitor, fiecare cu proprietățile lui nutritive certe. Specialiștii au o atitudine controversată față de lapte. Nutriționiștii englezi și americani sunt tot mai rezervați în privința consumului de lapte de orice fel, dar nutriționiștii francezi îl recomandă la orice vârstă.

În concluzie, dacă îți place laptele, dacă îl poți digera ușor și nu te balonează, consumă deopotrivă și laptele de capră și laptele de vacă.

sursa foto: 123rf.com