La sărbătoarea franceză a gastronomiei s-au promovat și produse românești

La sărbătoarea franceză a gastronomiei s-au promovat și produse românești

Timp de trei zile, în perioada 22-24 septembrie Ambasada Franței la București a găzduit, pentru al patrulea an, 'Sărbătoarea gastronomiei' ('Fête de la Gastronomie„), o manifestare inițiată de Franța în dorința de a redescoperi bogăția patrimoniului național. Tema acestui an a fost produsul și logo-ul manifestării: 'Au coeur du produit'(„În inima produsului)'.

Gastronomia este mai mult decât a mânca pur și simplu

Michelle Ramis, noua ambasadoare a Franței la București a spus că gastronomia este mai mult decât a mânca pur și simplu, este „un limbaj”, „o artă”, dar și „un vector puternic de apropiere” între oameni. Michelle Ramis a mai adăugat că prin Sărbătoarea gastronomiei, Ambasada Franței dorește să contribuie și la promovarea produselor locale românești: magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Țara Bârsei și telemeaua de Ibănești, care au primit recunoaștere europeană.

Invitatul special al ediției 2017 a Sărbătorii gastronomiei a fost Fabrice Giraud, deținător al unei stele Michelin, chef de bucătărie la un renumit restaurant din Paris. Fabrice Giraud a creat special pentru vizita din România, prima și în țara noastră, dar și în Europa de Est, o rețetă de rizotto cu sfeclă.

De la stânga: Chef Fabrice Giraud, Michelle Ramis, ambasadoarea Franței la București, Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză la București și chef Andrei Tămaș.

Meniu 'în oglindă'

Și pentru a pune mai bine în valoare tema, 'Au coeur du produit' (În inima produsului), bucătarul șef al Ambasadei Franței la București, Andrei Tămaș, a creat un meniu 'în oglindă', adică unui preparat franțuzesc i s-a încercat găsirea unui preparat românesc: pui de țară și ratatouille alături de ghiveci călugăresc, salată de vinete cu maioneză și salată de țelină cu sos remoulade și trufe, tartă lorenă și plăcintă dobrogeană cu carne, salată orientală și saladă nicoise, cărnăciori de porc și cârnați de Pleșcoi, Camembert în foietaj în dialog cu bulz ciobănesc, platouri cu salam de Lyon și salam de Sibiu, brânză Roquefort și telemea de Ibănești, lup de mare à la Paul Bocuse și sos cu ierburi în dialog cu crap prăjit în mălai cu mămăligă și mujdei, tartine de foie gras și tartine de pate de casă pe pâine de cartofi, brânză Comté în duet cu caș afumat de Rucăr. La desert, profiterolul a fost alăturat găluștelor umplute cu magiun de Topoloveni iar tarta Tatin și-a găsit un corespondent într-o plăcintă cu mere de Voinești autentice. Totul a fost stropit cu șampanie franțuzească și vinuri românești.

 

 

Foto și text: Cristina Bunea