Tijana Juric avea numai 15 ani când a fost ucisă fără milă. Fata locuia, alături de familia ei, în Subotica, Vojvodina, Serbia. Pe 25 iulie 2014, Tijana a mers în satul Bajmok, la bunici, acolo unde obişnuia să îşi petreacă vacanţa de vară, alături de numeroşi prieteni, informează site-ul index.hr, citat de observator.tv.

În seara de 25 iulie, Tijana a fost răpită, la miezul nopţii, în timp ce se afla pe o stradă din sat, alături de prietenele ei. Dragan Djuric (34 de ani) a fost arestat, 13 zile mai târziu, şi a recunoscut că a răpit-o pe fată, a batjocorit-o şi apoi a ucis-o în maşina sa. Trupul neînsufleţit al fetei de 15 ani a fost găsit îngropat la marginea unei păduri.

Moartea Tijuanei a schimbat codul Penal în Serbia

Durerea tatălui ei, Igor Juric, a fost atât de mare, încât acesta a luptat să fie schimbat codul Penal și violatorii și criminalii să primească închisoare pe viață.

Legea poartă numele fiicei lui Igor Juric, Tijana, a fost adoptată în urmă cu câteva zile de Parlamentul de la Belgrad și este rezultatul unei campanii purtate de Igor Juric. Iniţiativa legislativă a tatălui a fost sprijinită de peste 160.000 de persoane, printre care şi numeroşi parlamentari.

Astfel, Codul Penal din Serbia a fost modificat şi prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate pentru infracţiuni deosebit de grave, precum violul sau crima, atunci când victimele sunt copii sau femei însărcinate.

Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut la începutul acestei luni Belgradului să nu voteze amendamentul lui Igor Juric, deoarece regulile europene în domeniu cer ca o condamnare pe viaţă să includă şi posibilitatea eliberării condiţionate.

Cazul Tijanei Juric seamănă cu cel al celor două fete ucise de un bărbat din Caracal. Poliţiştii au descins la adresa lui Gheorghe Dincă după ce Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani, dispărută în urmă cu trei zile, a sunat la 112 şi a anunţat că este sechestrata într-un imobil. În curtea locuinţei din Caracal, anchetatorii au descoperit zeci de fragmente umane. Erau arse sau ascunse într-un butoi şi într-un frigider. Oamenii sunt revoltați pentru că autoritățile nu au reacționat cum trebuie și au dat dovadă de incompetență. Sunt anunțate proteste de amploare în toată țara.

Citește și: