Cancerul, o consecință a obezității?

Într-un comunicat de presă al CDC dat publicității recent, se arată că peste 40% din cazurile de cancer din America sunt asociate cu obezitatea și kilogramele în plus. Conform studiului „Vital Signs”, aproape două treimi din americani sunt în prezent obezi sau supraponderali, un aspect extrem de îngrijorător.

„Majoritatea americanilor cântăresc mai mult decât este normal și sunt la mare risc să se îmbolnăvească de cancer, așa că aceste descoperiri sunt un motiv de îngrijorare pentru sistemul de sănătate. Dacă slăbim și ne menținem greutatea în limitele normale, vom reuși să reducem semnificativ riscul de cancer”, a declarat pentru FoxNews Brenga Fitzgerald, directorul CDC.

Kilogramele în plus favorizează apariția a 14 tipuri de cancer

Rezultatele studiului relevă că 630.000 de cazuri de cancer diagnosticate în America în 2014 au fost direct influențate de kilogramele în plus și de obezitate. Din 2005 până în 2014, incidența cancerului a crescut cu șapte procente, iar cazurile care nu au legătură cu obezitatea sunt în continuă scădere.

Din toate tipurile de cancer, aproape 55% (la femei) și 24% (la bărbați) sunt în strânsă legătură cu supraponderabilitatea și apar în special la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani.

Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a identificat câteva tipuri de cancer care au ca numitor comun kilogramele în plus și obezitatea: meningioame (tumori cerebrale), mielom multiplu, adenocarcinom esofagian, cancere tiroidiene, cancer mamar, cancer la vezica urinară, cancer de stomac, de ficat, de rinichi, de pancreas, cancer ovarian, cancer endometrial, de colon sau colorectal.

Multe dintre aceste tipuri de cancer au cea mai scăzută rată de supraviețuire, mai ales dacă sunt depistate tardiv, cum ar fi cancerul de colon, cel pancreatic, cancerul hepatic, de sân sau ovarian.

Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor insistă ca personalul din sistemul medical și instituțiile guvernamentale să ia act de aceste statistici și să elaboreze planuri sustenabile pentru sprijinirea pacienților obezi în lupta lor cu kilogramele, dar și să încurajeze populația, prin campanii regulate, să adopte un stil de viață sănătos, ce include alimentație echilibrată și mișcare zilnică.

Sursa foto: 123rf.com