Jane Fonda, despre tragedia care i-a marcat întreaga viață: ”Durează enorm de mult să treci peste această vină”

mama lui Jane Fonda

Puține actrițe sunt atât de vesele, pline de viață și încrezătoare cum e Jane Fonda. Ce nu știe lumea despre ea e că i-a luat foarte multă vreme să ajungă așa. Asta pentru că, la 12 ani, a rămas fără mamă, după ce a aceasta s-a sinucis. Mulți ani după aceea s-a învinovățit pentru dispariția ei.

La moartea mamei ei, Frances Ford Seymour, tatăl ei și al fratelui ei le-a spus că aceasta a pierit în urma unui atac de cord. Ulterior avea să afle că mama ei era bipolară și că își luase singură viața. Din acel moment, a fost convinsă că mama ei s-a sinucis din cauza ei.

'Ca și copil, întotdeauna crezi că e vina ta… pentru că un copil nu poate da vina pe adult, pentru că depinde de el pentru a supraviețui. Durează enorm de mult să treci peste această vină', a declarat într-un interviu recent Jane Fonda.

Practic, spune Jane Fonda, nu și-a cunoscut niciodată mama, din cauza bolii mintale de care suferea aceasta. A reușit însă să o înțeleagă abia în momentul în care lucra la propria biografie, moment în care s-a simțit obligată să consulte dosarul medical al mamei ei.

'Când faci o astfel de cercetare… obții răspunsuri, ceea ce mi s-a întâmplat mie. În sfârșit poți să spui: <>. Nu e vorba că nu eram demnă de a fi iubită. Părinții mei aveau de rezolvat chestiuni între ei. Iar în momentul în care afli toate astea, ești cuprins de o imensă empatie pentru ei. Și poți în sfârșit să ierți', mai declară actrița ajunsă la vârsta de 80 de ani.

Celor care trec printr-o situație similară, Jane Fonda le transmite: 'Ai de ales: poți trece prin viață crezând că nu ești demn de a fi iubit și simțindu-te vinovat pentru ce s-a întâmplat sau poți înțelege că părintele tău suferea de ceva și nu a știut cum să se trateze.

Dacă poți privi înapoi cu înțelegere și cu o inimă deschisă, atunci poți ierta. Practic, situațiile dificile prin care am trecut, care mă puteau dărâma, sunt cele din care am învățat cel mai mult'.

Foto: Hepta

Vezi și Jane Fonda a aflat, la 80 de ani, că suferă de cancer. Reacția ei însă e de milioane

Citește și: