Începând cu luna martie a anului 2018, pacienții din România au acces la una dintre cele mai precise metode de diagnostic pentru ateroscleroza coronariană, principala cauză de mortalitate din cauza afecțiunilor cardiovasculare.

De ce este nevoie de așa ceva?

Procedura de diagnostic IVUS (ultrasonografia intravasculară) este o metodă modernă de vizualizare și evaluare a pereților arterelor coronariene. Este o procedură inovatoare cu rezultate excelente mai ales în cazurile foarte complicate. Cum sunt pacienții cu diagnostic de stenoze de trunchi comun. La ora actuală, din cauza costurilor ridicate ale materialelor folosite și a faptului că procedura nu este decontată de CNAS, doar un procent foarte mic dintre pacienții care au nevoie de această procedură beneficiază de ea în spitalele de stat.

”Încă din 2011, când am fondat Centrele de Excelență ARES, ne-am dorit să oferim servicii complementare celor din spitalele de stat. Și să punem la dispoziția pacienților din România metode de diagnostic și tratament inovatoare. Cele nouă premiere naționale și europene care au fost realizate la ARES de-a lungul timpului sunt dovada că nu am abandonat niciodată acest deziderat. Ne bucurăm că putem oferi pacienților noștri o metodă de diagnostic precisă și extrem de eficientă, cum este IVUS. În felul acesta, avem convingerea că și în cele mai complicate cazuri, cele foarte greu de diagnosticat corect, tratamentul va fi unul reușit.” a declarat dr. Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelență ARES.

Ce este IVUS?

Ultrasonografia intravasculară (IVUS) este o investigație care permite vizualizarea interiorului arterelor coronariene. Pentru depistarea depunerilor de aterom. Se efectuează cu ajutorul unui un cateter subțire și flexibil. Care este introdus în interiorul vaselor de sânge, la fel ca în cazul coronarografiei. Cateterul este dispus la vârf cu unul sau mai multe cristale. Care generează ultrasunete și produc imagini. Astfel că medicul cardiolog intervenționist poate evalua starea leziunilor din interiorul arterelor coronare sau a stenturilor implantate în urma intervențiilor coronariene percutanate.

Ultrasonografia intravasculară aduce informații suplimentare importante față de celelalte proceduri de diagnostic folosite până acum la noi în țară (ecografia transesofagiană, angiografia coronariană) și crește rata diagnosticării corecte, îmbunătățind în același timp decizia de tratament, în ceea ce privește dimensiunea stenturilor care trebuie implantate și poziționarea exactă a acestora. Astfel, riscurile asociate în mod normal cu astfel de intervenții – restenozarea, tromboza acută – sunt în mod semnificativ reduse.

Tehnica IVUS se efectuează în sala de angiografie, fără a folosi însă radiația ionizată, ca în cazul coronarografiei. IVUS nu are efecte secundare și generează imagini clare chiar și în cazul țesuturilor moi care nu sunt vizibile de obicei la radiografie. Procedura de diagnostic IVUS se poate efectua, la recomandarea unui medic cardiolog.

Sursa foto: Centrele de Excelență ARES